Riscul de a face COVID lung este mai scăzut cu 20%-50% în cazul tulpinii Omicron

Varianta Omicron a Covid-19 pare mai puțin probabilă să ducă la un COVID lung, potrivit cercetătorilor britanici, față de varianta Delta.

Având în vedere că această variantă este mult mai contagioasă decât cele anterioare, numărul enorm de persoane care au fost infectate de când a început să se răspândească în timpul iernii înseamnă că vor fi încă mulți care se vor lupta cu simptome de lungă durată, cum ar fi ceață cerebrală, dureri de cap și oboseală debilitantă.

Noua cercetare, publicată joi în The Lancet, este o analiză observațională a persoanelor care s-au înscris într-un proiect condus de o aplicație pentru smartphone numit ZOE Covid Study. Utilizatorii raportează în mod regulat orice simptome Covid, starea de vaccinare și alte informații demografice.

Probabilitatea de a face COVID lung diferă de la variantă la variantă

De la lansarea aplicației, în martie 2020, aproximativ 4,7 milioane de persoane, dintre care majoritatea locuiesc în Marea Britanie, s-au înscris.

„Pentru fiecare val succesiv de virus, am analizat dacă probabilitatea de a ajunge la un Covid lung este afectată de diferite variante”, a declarat Claire Steves, unul dintre autorii noului studiu și conferențiar clinician principal la King’s College London.

Steves și echipa sa nu au constatat nicio diferență în ceea ce privește prevalența Covid lung atunci când au comparat tulpina originală a virusului cu variantele ulterioare până la Delta.

„Am fost foarte entuziasmați când a apărut omicronul, mai ales pentru că a trecut prin populația noastră foarte, foarte repede”, a spus Steves. „Am vrut să aflăm cât mai repede posibil ce a însemnat acest lucru pentru Covid lung”.

Cercetătorii s-au oprit asupra datelor de la 41.361 de adulți care au fost testați pozitiv pentru Covid-19 între iunie 2021 și sfârșitul lunii noiembrie 2021 – când varianta Delta era dominantă – comparându-i cu 56.003 adulți care au fost testați pozitiv după ce Omicron s-a impus între decembrie 2021 și martie 2022, când se estimează că peste 70% din cazurile din Marea Britanie au fost cu această tulpină, scrie NBC News.

Simptomele COVID-ului lung sunt noi

Covidul lung este definit de echipa din Marea Britanie ca având simptome noi sau în curs de desfășurare la cel puțin o lună după infecția inițială.

Aproape 11% dintre persoanele care au fost infectate în perioada Delta au îndeplinit criteriile. Când cercetătorii au analizat persoanele infectate în timpul valului Omicron, procentul de pacienți cu Covid lung a scăzut la 4,5%.

Toți participanții fuseseră vaccinați înainte de infectare. Unele cercetări au sugerat că vaccinurile pot oferi o protecție redusă împotriva Covidului lung.

Atunci când Steves și echipa sa au luat în considerare starea de vaccinare, au continuat să observe o reducere a riscului de Covid lung în timpul valului Omicron. „Aceasta este o constatare robustă”, a spus Steves.

Studiul nu are informații cu privire la gravitatea simptomelor

Cu toate acestea, cercetarea nu oferă detalii cu privire la perioada de timp în care oamenii s-au confruntat cu Covid lung sau la gravitatea simptomelor.

„Aceasta este o informație importantă”, a declarat Andrea Lerner, ofițer medical la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase, care face parte din Institutele Naționale de Sănătate. Ea este afiliată la un studiu major al Covidului lung numit RECOVER, care își propune să recruteze cel puțin 18.000 de persoane.

„Dar ceea ce nu ne spune sunt detaliile clinice cu privire la ceea ce experimentează sau cât timp experimentează simptomele sau efectele”, a spus Lerner.