Riscul de a fi vecini cu Rusia. Generalul Ciucă a avertizat: Aşa ajunge Armata rusă la gurile Dunării

romania rusia steaguri

SURSA FOTO: Dreamstime

Miercuri seară, Nicolae Ciucă, președintele PNL și al Senatului, general în rezervă, a vorbit despre incursiunea ucrainenilor din Kursk. Acesta a subliniat că România trebuie să continue să sprijine Ucraina cu orice preț.

Nicolae Ciucă, despre incursiunea din Kursk

Nicolae Ciucă a afirmat că pătrunderea Ucrainei pe teritoriul Federației Ruse ”a fost o acţiune absolut îndrăzneaţă”, care poate avea mai multe scopuri. În acest context, el a subliniat că este extrem de important ca România să sprijine în continuare Ucraina.

”Pătrunderea în interiorul Federaţiei Ruse a fost o acţiune absolut îndrăzneaţă care desigur poate să fie descrisă ca având mai multe scopuri, unul presupun că era dislocarea unui pachet de forţe din zona de concentrare a armatei ruse şi vedem că prea mult în echilibrul acesta al forţelor nu s-a întâmplat”, a declarat el la TVR Info.

Liderul PNL a adăugat că este esențial să se facă tot posibilul pentru a continua sprijinirea eforturilor de război ale Ucrainei.

A subliniat că, dacă Ucraina ar cădea, s-ar putea ajunge la situația în care armata Federației Ruse ar ajunge la gurile Dunării și Republica Moldova ar putea cădea din nou sub controlul Federației Ruse.

”Este foarte greu şi nici nu cred că cineva în momentul de faţă poate să anticipeze, indiferent câtă pregătire în domeniu poate să aibă.

Ceea ce pot să vă spun din convingere este că noi trebuie să facem totul să continuăm să sprijinim efortul de război al Ucrainei pentru că dacă Ucraina va pica, atunci trebuie să vedem armata Federaţiei Ruse la gurile Dunării, trebuie să vedem o Republica Moldova care cade din nou în ghiarele Federaţiei Ruse.

Aceste ambiţii imperialiste sunt foarte clare, sunt deja devoalate din anul 2008”, a spus acesta.

Nicolae Ciucă a mai precizat că dacă Federația Rusă va reuși ”să penetreze linia frontului”, bugetul pentru apărare va crește în toate țările membre ale Uniunii Europene.

”Dincolo de faptul că vor ajunge la graniţa noastră şi a celorlalte ţări din flancul de est, este o chestiune importantă.

Dacă în momentul de faţă discutăm de un buget de apărare de 2,5%, în momentul în care Federaţia Rusă va reuşi să penetreze linia frontului, pentru toate ţările din UE cred că bugetul apărării va creşte la peste 4-5 la sută”, a subliniat liberalul.

SURSA FOTO: Facebook, Nicolae Ciucă

Ucraina vrea să păstreze teritoriile rusești cucerite

Într-un interviu acordat marți pentru NBC News, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina are planuri de a menține pe termen nedefinit controlul asupra teritoriilor rusești cucerite în urma incursiunii surpriză din luna trecută în regiunea Kursk.

Prin această abordare, Zelenski își propune să exercite presiuni asupra președintelui rus Vladimir Putin pentru a-l determina să intre în negocieri.

„Pentru moment, avem nevoie de el (de teritoriul cucerit – n.r.)”, a declarat preşedintele ucraianean pentru NBC News într-un interviu exclusiv, primul de când Kievul a preluat controlul a circa 1.300 de km pătraţi de teritoriu rusesc.

„Nu avem nevoie de teritoriul lor. Nu vrem să aducem acolo modul nostru de viaţă ucrainean”, a precizat el.

Volodimir Zelenski a afirmat că Ucraina își propune să „păstreze” teritoriul cucerit în Rusia, considerându-l o componentă esențială a „planului său de victorie” pentru încheierea conflictului. El a menționat că această intenție va fi prezentată partenerilor internaționali, în special Statelor Unite.

Zelenski a subliniat importanța teritoriului aflat acum sub controlul Ucrainei, dar a evitat să dezvăluie dacă există planuri de a extinde cuceririle asupra altor teritorii rusești. Președintele a explicat că nu poate oferi detalii suplimentare despre aceste strategii și a cerut scuze pentru lipsa de informații suplimentare. Mai multe puteți citi aici.