Băncile s-au acoperit de neplata riscurilor la credite plasând riscul în curtea companiilor de asigurare. Din cauza deprecierii leului, despăgubirile achitate de asigurători ar putea exploda în primăvara acestui an. Asigurările de credite au adus companiilor de profil mai puţini bani în ultima perioadă, în timp ce despăgubirile plătite au crescut. Aceasta este evoluţia înregistrată în ultimele luni de câţiva dintre asigurătorii care încheie astfel de poliţe. Cum au evolua
Băncile s-au acoperit de neplata riscurilor la credite plasând riscul în curtea companiilor de asigurare. Din cauza deprecierii leului, despăgubirile achitate de asigurători ar putea exploda în primăvara acestui an.
Asigurările de credite au adus companiilor de profil mai puţini bani în ultima perioadă, în timp ce despăgubirile plătite au crescut. Aceasta este evoluţia înregistrată în ultimele luni de câţiva dintre asigurătorii care încheie astfel de poliţe. Cum au evoluat despăgubirile la asigurările de credite în noiembrie şi decembrie?
„Foarte prost, deoarece, punându-se stop creditării, încasările au fost oprite, în timp ce despăgubirile au crescut mult. E o mare disproporţie între primele încasate şi despăgubirile plătite“, a răspuns un oficial al Asiban. Asigurările de credite încheiate acoperă, în special, creditele de consum, iar valoarea despăgubirilor plătite a crescut din cauza nerambursării împrumuturilor în valută, ca efect al deprecierii leului.
Asiban este lider pe segmentul asigurărilor de credite. La sfârşitul lunii septembrie, primele încasate pentru aceste poliţe reprezentau 10% din total în cazul acestui asigurător.
Pe de altă parte, oficialul Garanta spune că, de obicei, în ultimele două luni ale unui an creşte valoarea despăgubirilor achitate. Anul trecut, în ultimele două luni, Garanta a plătit despăgubiri de circa 2,7 milioane de euro pe acest segment de business.
Prin cumpărarea de asigurări de credite, băncile plasează riscul de nerambursare a creditelor acordate în curtea companiilor de asigurări. Mai departe, acestea se acoperă cedând cel puţin o parte din riscurile preluate companiilor de reasigurări.
Aceast lanţ de pasare a riscurilor contra unor prime de asigurare nu înseamnă, însă, că băncile sau asigurătorii nu încearcă să recupereze sumele restante de la rău-platnici. De acest aspect se ocupă unele departamente interne sau, în acelaşi scop, sunt contactate serviciile societăţilor specializate în recuperarea de creanţe.
În acelaşi timp, nu toate băncile apelează la asigurări de credite. BCR a renunţat să cumpere astfel de poliţe în primăvara anului 2007, preferând să facă provizioane.
Daunele vor creşte substanţial din primăvară
Furtuna de pe piaţa asigurărilor de credite ar putea începe din acest an. Potrivit contractelor de asigurare, companiile de profil despăgubesc băncile după ce împrumutatul întârzie achitarea ratelor timp de trei sau şase luni. În consecinţă, despăgubirile plătite în ultimele două luni ale anului precedent sunt generate de credite care au devenit neperformante în vara sau în toamna anului 2008.
Cu alte cuvinte, s-au declanşat în perioada în care cursul mediu era de 3,5 lei pentru un euro. Faţă de acel nivel, leul este mai depreciat cu circa 20%, ratele celor împrumutaţi în valută înregistrând creşteri similare. „În mod cert, criza financiară se va resimţi şi pe acest segment de asigurări, în sensul creşterii daunalităţii, începând din primăvara acestui an“, afirmă Ovidiu Balaban.
Concomitent, reprezentanţii Credit Europe Asigurări afirmă că anticipează creşterea ratei daunei în acest an. „Ne aşteptăm ca primele încasate pe asigurări de credite să scadă cu mai mult 40%. Anticipăm creşterea ratei daunei cu mai mult de 80%“, afirmă directorul general al companiei, Mesut Yetiskul.
În cifre absolute, oficialul crede că primele aferente acestor poliţe vor ajunge, în acest an, la circa şapte milioane de lei, iar despăgubirile se vor situa la 5,5-6 milioane de lei. În primele nouă luni ale anului, compania a încasat din aceste poliţe aproape 11,7 milioane de lei, în timp ce daunele plătite au fost de 3,6 milioane de lei, dar cu precizarea că, fiind o societate recent înfiinţată, primele despăgubiri pe această linie de asigurări le-a achitat în luna mai 2008.
Mesut Yetiskul, directorul general Credit Europe Asigurări