Propunerile înaintate de către un comitet care reprezintă firmele financiare "nu au condus la un răspuns constructiv din partea tuturor părţilor. Discuţiile cu Grecia sunt întrerupte pentru a reflecta cu privire la beneficiile unei abordări voluntare", se arată într-un comunicat al Institutului de Finanţe Internaţionale (IIF) de vineri.

Guvernul a declarat că cele două părţi vor relua discuţiile în cinci zile, informează Bloomberg.

Oficialii greci şi creditorii naţiunii au căzut de acord, în octombrie, asupra unei tăieri cu 50 la sută a datoriilor greceşti de 206 de miliarde de euro, cu scopul ca datoria Greciei să revină la 120% din PIB până în 2020, de la nivelul de vârf de 142%. La mai bine de două luni de la anunţarea acordului, cele două părţi încă nu au reuşit să se înţeleagă asupra ratei dobânzii şi a scadenţei noilor obligaţiuni, pentru a determina pierderile totale ale investitorilor.
În funcţie de cum decurg negocierile, creditorii privaţi ar putea pierde până la 80% din creanţa lor asupra statului grec, şi nu 50%, cred unii analişti.
O sursă apropiată negocierilor a declarat că discuţiile dintre cele două părţi se desfăşoară într-o stare de tensiune "extremă".

"Programul de salvare actual nu funcţionează şi necesită o reevaluare rapidă, pentru a împiedica intrarea Greciei în incapacitate de plată", a declarat Christian Schulz, economist la Berenberg Bank.