De asemenea, noua administrație Trump vrea să inverseze calea spre utilizarea și proliferarea armelor nucleare, accelerată de aceste conflicte, arată o analiză publicată de The Hill.
Tot în 2024, Vladimir Putin a devenit mai agresiv în Ucraina, proiectând prăbușirea barierelor nucleare construite de-a lungul a șapte decenii între SUA și Rusia. El a anunțat că forțele nucleare rusești sunt în alertă de luptă și că vor urma exerciții militare pentru a testa pregătirea forțelor nucleare nestrategice ale Rusiei într-un scenariu de luptă.
„O cacealma” cu efecte semnificative
Vladimir Putin a încheiat anul 2024 lansând noua rachetă balistică hipersonică a Rusiei împotriva țintelor din Ucraina, după ce a anunțat oficial o doctrină nucleară revizuită, care a coborât oficial pragul de utilizare a armelor nucleare pentru a face față unei amenințări convenționale la adresa teritoriului rus. Doctrina revizuită afirmă că un atac împotriva Rusiei, al unei puteri non-nucleare, cu participarea sau sprijinul unei puteri nucleare, va fi văzut ca un atac comun al acestora asupra Rusiei.
Analiștii americani apreciau la acea vreme că Rusia nu se pregătește să folosească arme nucleare în Ucraina, iar amenințările nucleare ale lui Putin sunt respinse de susținătorii Ucrainei drept p „cacealma” , menită să reducă sprijinul pentru Ucraina. Dar retorica și revizuirile politicii lui Putin au avut un efect semnificativ, subliniază publicația americană.
Amenințările lui Putin au schimbat dramatic lexicul privind utilizarea nucleară
Înainte de războiul din Ucraina, nu se întâmpla prea des ca liderii americani sau ruși să fluture o amenințare cu armele nucleare. Amenințările lui Putin au schimbat dramatic lexicul privind utilizarea nucleară, coborând bariera psihologică pentru utilizare și realimentând la Kiev o dezbatere privind necesitatea unei descurajări nucleare. O astfel de retorică, combinată cu schimbarea doctrinei strategice, coboară pragul de utilizare a armelor nucleare nu numai în conflictul actual, ci și în cele viitoare. Mai mult, Putin trebuie să recunoască că, pentru a menține descurajarea, nu poate continua să lanseze amenințări, înainte ca, în final, să fie necesară acțiunea.
Nevoia Rusiei de sprijin în războiul din Ucraina și tratatul de apărare reciprocă dintre Rusia și Coreea de Nord din 2024 fac mai probabil ca un Phenian imprevizibil să dobândească cunoștințe și tehnologie nucleare mai sofisticate. Rusia a condus efortul din cadrul ONU de a reduce presiunea asupra programului nuclear al Coreei de Nord prin veto-ul unei rezoluții care ar fi extins mandatul grupului însărcinat să raporteze cu privire la modul în care Coreea de Nord se conformează cu sancțiunile ONU.
Aceste evoluții au redeschis dezbaterile, atât în Coreea de Sud, cât și în Japonia, privind ideea conform căreia statutul de putere ”non-nucleară” mai servește intereselor lor de securitate națională.
Războiul din Orientul Mijlociu a subminat barierele nucleare
De asemenea, războiul din Orientul Mijlociu a subminat barierele nucleare. Iranul ar putea deveni un stat cu arme nucleare, ca răspuns la atacurile devastatoare ale Israelului asupra lui și a aliaților săi. Mai mult, situația a provocat speculații cu privire la dorința Israelului de a preveni o astfel de posibilitate printr-un atac direct asupra instalațiilor nucleare ale Iranului.
Cooperarea strânsă a Iranului cu Rusia și China a crescut și mai mult îngrijorările cu privire la continuarea cooperării lor pentru dezvoltarea capacității nucleare a Iranului.
Creșterea continuă a riscurilor nucleare și tehnologiile avansate
Apoi există extinderea rapidă a forței nucleare a Chinei, subliniază The Hill. După cum explică recentul raport al Pentagonului privind capacitățile militare ale Chinei, Beijing-ul „consideră, probabil, că e nevoie de o forță nucleară mai puternică pentru a descuraja intervenția SUA, verifică potențiala escaladare nucleară sau prima lovitură și va permite un control sporit asupra escaladării în timpul unui conflict într-un fel în care forța sa nucleară mai mică și mai puțin diversă nu ar putea.”
Creșterea continuă a nivelurilor riscurilor nucleare este dată și de tehnologiile avansate. AI poate automatiza în mod periculos comanda și controlul armelor nucleare. Rolul sporit al energiei nucleare în abordarea schimbărilor climatice ar putea crește răspândirea capacității armelor nucleare, dacă nu este abordată cu sârguință.
Președintele ales, Donald Trump, a indicat că rezolvarea războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu este o prioritate de top pentru viitoarea administrație. Dar soluțiile la aceste conflicte trebuie să includă inversarea accelerării utilizării și răspândirii armelor nucleare.
Măsurile de reducere a riscurilor reprezintă un punct de pornire fezabil. Rusia a semnalat că nu a respins în totalitate necesitatea acestor măsuri prin notificarea, în prealabil, a Pentagonului, înainte de lansarea, în noiembrie, a rachetelor sale balistice în Ucraina. Rolurile raportate ale Chinei și Indiei în avertizarea lui Putin pentru a-și reduce amenințările nucleare indică înțelegerea lor cu privire la reducerea riscurilor.
În timp ce includerea măsurilor de reducere a riscurilor nucleare ca parte a oricărui acord de încheiere a conflictelor poate părea un pas mic în fața amenințărilor care se accelerează, înțelegerea riscurilor este piatra de temelie a unor măsuri mai ample, conchide publicația.