Raportul, care sintetizează perspectivele experților și factorilor de decizie globali asupra celor mai importante riscuri cu care se confruntă lumea și este publicat anual, în luna ianuarie, constată eforturile depuse pentru a ține pasul cu ritmul accelerat al schimbării.

Publicația atrage atenția asupra domeniilor în care evoluția globală conduce la situații limită, de la scăderea până la extincție în ceea ce privește unele paliere ale bio-diversității, până la preocupările în creștere cu privire la posibilitatea apariției unor noi conflicte armate.

Studiul cu privire la percepția globală asupra riscurilor, indică faptul că experții se pregătesc pentru încă un an cu riscuri în creștere. Dintre cei aproape 1.000 de respondenți care au răspuns cu privire la proiecția evoluției riscurilor în anul 2018, 59% au indicat o creștere a expunerii la riscuri în timp ce doar 7% au arătat că se așteaptă la o diminuare a riscurilor pe parcursul acestui an.

93% din respondenți așteaptă crize politice sau economice

Deteriorarea contextului geopolitic reprezintă principala cauză a evaluărilor pesimiste referitor la perspectiva anului în curs. 93% dintre respondenți afirmă că se așteaptă la o intensificare a confruntărilor politice sau economice în timp ce 80% anticipează o sporire a riscurilor asociate unui război între marile puteri.

Ca și în anul 2017, riscurile de mediu rămân în topul preocupărilor specialiștilor. Dintre cele 30 de tipuri de risc la nivel global, specialiștii au evaluat ca ridicate, atât ca probabilitate, cât și ca impact, toate cele 5 riscuri legate de mediu: fenomene meteo extreme, pierderi ale bio-diversității și prăbușirea ecosistemelor, dezastre naturale majore, dezastre ecologice produse de activitatea umană sau eșecul măsurilor de atenuare a schimbărilor climatice. Fenomenele meteo extreme sunt considerate ca fiind riscul cu cel mai mare impact și probabilitate.

„Perspectivele economice pozitive reprezintă o oportunitate pe care nu ne putem permite să o ratăm. Avem posibilitatea să abordăm cauzele care au condus la slăbirea instituțiilor, societăților și mediului global. Trebuie să evaluăm cu seriozitate riscul unei căderi a sistemelor la nivel global. Împreună, dispunem de toate resursele tehnologice și științifice pentru a preveni acest lucru. Mai presus de toate, adevărata provocare este de a găsi voința și impulsul de a coopera pentru un viitor mai bun”, a afirmat profesorul Klaus Schwab, Founder and Executive Chairman, World Economic Forum.

 

Potrivit studiului cu privire la percepția globală asupra riscurilor, amenințările cibernetice devin tot mai serioase iar atacurile cibernetice la scară largă se poziționează pe locul 3 din perspectiva probabilității de a se produce. În același timp creșterea dependenței de domeniul cibernetic se poziționează pe a doua poziție ca importanță, din perspectiva modificării contextului riscurilor pentru următorii 10 ani.

‘Contextul geo-politic contribuie la creșterea amplorii și la sofisticarea atacurilor cibernetice. În același timp, expunerea la riscurile cibernetice crește pe măsură ce dependența de tehnologie a companiilor se accentuează. În timp ce managementul riscurilor cibernetice se îmbunătățește, companiile și guvernele trebuie să investească mult mai mult în capacitățile de contracarare a riscurilor cibernetice dacă își propun să diminueze decalajul de protecție dintre pierderile economice și pierderile asigurate pe care le vedem pentru catastrophe natural”, a declarant John Drzik, President of Global Risk and Digital, Marsh.

Riscurile economice sunt mai puțin vizibile în acest an, aspect care îi face pe unii experți la să se teamă că îmbunătățirea ratelor de creștere globală a PIB-ului ar putea conduce la toleranță față de riscurile structurale persistente în sistemele economice și financiare globale. Chiar și în aceste condiții, inegalitatea economică se situează pe poziția a treia în topul factorilor de risc iar cel mai frecvent menționat este impactul implementării progresului tehnologic asupra ocupării forței de muncă și asupra ratei șomajului.

Șocuri viitoare

Complexitatea și interconectarea în creștere a sistemelor globale pot da naștere unor perturbări în cascadă și unor efecte de prag. Degradările buruște și dramatice – șocuri viitoare – devin tot mai probabile. În Global Risk Report din acest an sunt prezentate 10 scenarii scurte care nu sunt predicții ci doar ipoteze pentru a-i încuraja pe liderii mondiali să evalueze posibilele șocuri viitoare care ar putea perturba rapid și radical lumea:

  • Recoltare sumbră: nevoia simultană și în creștere de alimente de bază poate provoca o criză.
  • Rețea încurcată: dezvoltarea inteligenței articficiale sufocă internetul.
  • Moartea comerțului: companiile sunt prea puțin pregătite să facă față războaelor comerciale în cascadă.
  • Reversul democrației: curente noi, populiste, amenință ordinea socială într-una sau mai multe democrații mature.
  • Extincția exactă: nave-dronă pilotate automat prin intermediul inteligenței artificiale duc braconajul către niveluri nesustenabile.
  • În abis: o nouă criză financiară copleșește capacitatea de răspuns a decidenților politici și provoacă o perioadă de haos.
  • Inegalitatea ca tratament: bioingineria și medicamentele care dezvoltă capacitatea de memorare pe fondul accesului selectiv la acestea, accentuează dramatic inegalitățile sociale.
  • Război fără reguli: conflictele cibernetice dintre state escaladează la un nivel neprevăzut și greu de anticipat în absența unor “reguli” pentru un război cibernetic convențional.
  • Geopolitica identității: pe fondul contextului geopolitic, identitatea națională devine o sursă de tensiune în creștere în zonele granițelor în dispută
  • Izolare: atacurile cibernetice, protecționismul și divergențele în ceea ce privește reglementarea conduc la balcanizarea internetului.

„Fenomenele meteo extreme au fost din nou evaluate ca risc global de maximă probabilitate și de impact. Riscurile de mediu alături de vulnerabilitatea în creștere în fața altor riscuri sunt amenințări serioase. Din păcate remarcăm o reacție de tipul ‘prea-puțin-prea târziu’ din partea guvernelor sau companiilor față de amenințări precum schimbarea climatică. Încă nu este prea târziu să pregătim un viitor mult mai rezistent în fața riscurilor dar este nevoie să acționăm rapid pentru a evita eventuala prăbușire a sistemelor’, a spus Alison Martin, Group Chief Risk Officer, Zurich Insurance Group.