Ratificarea tratatului de aderare in parlamentele celor 25 de state membre ale UE nu este lipsita de riscuri. Romania si Bulgaria se afla in fata ultimului obstacol ce le desparte de statutul pentru care se lupta din anul 2000.

Harta democratiilor europene este, in 2006, un traseu cu grad de risc pentru Romania si Bulgaria. Inalti oficiali europeni, parlamentari si europarlamentari incearca sa intarzie parcursul celor doua state in curs de aderare. Guvernele de la Bucuresti si de la Sofia, discrete in 2005 asupra acestui subiect, au adoptat o noua strategie. Se discuta deschis despre demersurile unor politicieni europeni influenti de a amana momentul 2007, chiar pe termen nedefinit. “Intr-adevar, sunt invocate argumente de ordin subiectiv, dar si obiectiv, in favoarea luarii unei decizii de amanare a datei aderarii”, ne confirma Leonard Orban, fost negociator-sef al Romaniei, in prezent secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene. Oficialul roman este convins insa ca “tarile membre isi vor respecta angajamentul pe care si l-au asumat fata de Romania la incheierea negocierilor de aderare, iar aceasta va avea loc in parametri cunoscuti”.


Aderarea Romaniei poate fi intarziata dincolo de orizontul 2007/2008 daca unul sau mai multe dintre parlamentele celor 25 de state membre tergiverseaza semnarea tratatului. Data de 1 ianuarie 2007, ea insasi depinzand de concluziile raportului de evaluare al Comisiei Europene din luna mai a acestui an, nu mai poate fi respectata, fara ca, in acest fel, statele membre sa fie acuzate ca nu-si tin cuvantul dat Romaniei. Mai clar, ele pot invoca, drept scuza a amanarii, lentoarea cu care actioneaza masina de vot parlamentara nationala.

Am trecut de noua, mai avem 16

Cat despre argumentele pro-amanare, cele de ordin subiectivo-afectiv se refera la temerile europenilor legate de o eventuala scadere a nivelului de trai si de pierderea locurilor de munca in fata asaltului esticilor. Cele obiective sunt centrate pe insuficienta pregatire a Romaniei pentru a deveni stat membru.


Noua tari din cele 25 au ratificat deja tratatul de aderare la Uniunea Europeana al Romaniei si Bulgariei, iar situatia ideala ar fi ca restul sa le urmeze exemplul pana cel tarziu in decembrie 2006. In lumea reala insa, exista cateva parlamente “problema”. Premierul bulgar Serghei Stanisev identifica Austria ca prim punct pe harta riscurilor si crede ca cel mai bine pentru tara sa si pentru romani ar fi ca parlamentarii austrieci sa ia in discutie tratatul inainte de luna mai, luna raportului de evaluare al Comisiei Europene. Politicianul de la Sofia se teme ca austriecii, influentati negativ in cazul in care Comisia Europeana recomanda amanarea aderarii pentru 1 ianuarie 2008, vor amana si ei ratificarea documentului. La Bucuresti, Austria nu da emotii. Este unul dintre cei mai importanti investitori in economia romaneasca. Emotii da insa Olanda, tara ai carei cetateni si-au exprimat fara dubii rezerva fata de o noua extindere a Uniunii Europene si ai carei politicieni tind sa aprobe majoritatea. Germania si Franta, tari cotate in general ca fiind favorabile respectarii angajamentelor asumate fata de Romania, au parlamente naravase si politicieni caustici la adresa Bucurestiului.
“Corectitudine si lobby” sunt solutiile propuse de Leonard Orban pentru depasirea momentului critic. Inseamna indeplinirea criteriilor aderarii, sinceritate si captarea bunavointei europenilor prin schimbarea imaginii externe a Romaniei, schimbare ce nu poate veni decat din interior.


“Sunt invocate argumente de ordin subiectiv si obiectiv, in favoarea luarii unei decizii de amanare a datei aderarii.”

Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene, fost negociator sef al Romaniei





Harta ratificarii tratatului de aderare In parlamentele statelor membre UE

Austria: Ratificarea este programata dupa prezentarea de catre Comisia Europeana a raportului de evaluare a gradului de indeplinire a criteriilor de aderare, in primavara acestui an. Raportul va recomanda si data aderarii, 2007 sau 2008.

Belgia: Ratificarea este anevoioasa, sistemul federal belgian impunand votul a sapte entitati (federala, regionale si comunitare). Legea de ratificare trebuie aprobata si de Ministerul Bugetului, iar constitutionalitatea ei, apreciata de Curtea Suprema Administrativa.

Cipru: Tratat ratificat in octombrie 2005

Republica Ceha: Tratat ratificat in dec. 2005.

Spania: Tratat ratificat in decembrie 2005.

Estonia: Tratat ratificat in noiembrie 2005.

Finlanda: Ratificare planificata pentru februarie-martie 2006.

Grecia: Tratat ratificat in noiembrie 2005.

Ungaria: Ratificat in septembrie 2005.

Italia: Ratificat in decembrie 2005.

Olanda: Ratificare planificata pentru 2006.

Polonia: Februarie 2006.

Slovacia: Ratificat in iunie 2005.

Slovenia: Ratificat in septembrie 2005.

Suedia: Ratificare planificata in iunie 2006.

Marea Britanie: Ratificare planificata pentru octombrie 2006.

Danemarca, Germania, Franta, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia: Nu a fost stabilita inca o data concreta pentru ratificarea tratatului de aderare.