În industria de beauty & cosmetics din România, ultimii ani au adus în prim plan mai multe scandaluri. De cele mai multe ori am auzit de companii care oferă anumite servicii, dar nu sunt acreditate în domeniu, iar produsele sau aparatele pe care le folosesc sunt contrafăcute.

Cele mai multe produse de acest tip, care nu se supun reglementărilor europene, provin din China, transmit specialiștii din domeniu. Altele poartă eticheta de făcut în Europa, când de fapt toate piesele aparatelor sunt produse în China și ulterior asamblate în Europa.

Riscurile serviciilor de beauty neconforme

Epilările definitive neconforme, fie din cauza aparatului care nu respectă normele europene, fie din cauza trainingului neadecvat al operatorului aparatului, pot cauza iritații, arsuri, hiperpigmantare sau hipopigmentare.

Duminică, 24 iulie, s-a lansat pe piața din România compania italiană La Beaute. Este un producător de echipamente medicale și produse din industria beauty & cosmetics, cu o istorie de peste 40 de ani în sudul Italiei.

Infinity Fibra Laser
Infinity Fibra Laser

Afacerea este una de familie, fondată de antreprenorul Andrea Lanza, care se mai ocupă și cu proiectarea spațiilor de mobilier și echipamente pentru centre SPA (partea de design), cercetare și dezvoltare în zona de tehnologiilor de fast beauty, epilare definitivă, produse cosmetice anti-age alături de aparate de remodelare corporală.

Diferența principală dintre un producător european și unul din afara blocului constă în procedurile legislative de testare a aparatelor înainte de a putea fi scoase pe piață. Adică dacă aparatul spune că poate să facă un anumit tratament, el trebuie să dovedească înainte prin studii clinice eficiența sa.

Diferența dintre produs în Europa și produs în afară

„Un producător european este întotdeauna nevoit să fie verificat nu doar pentru specificațiile tehnice, cât și pentru rezultatele echipamentelor și siguranța cu care procedura se efectuează. Sunt necesare studii clinice, implicarea autorităților de verificare care permit producătorului să poarte eticheta Made in Italy. De-a lungul timpului s-au strecurat pe piață tot felul de echipamente mai mult sau mai puțin produse în Europa.

Nu este suficient ca producătorul să asambleze componente pe teritoriul Europei, cumpărate din China, Germania sau Japonia. Pentru a putea folosi eticheta Made in Italy, trebuie să producă echipamentele în Italia, iar La Beaute face asta”, explică Daniel Ionescu, fondator al grupului Symbio, din care face parte și divizia La Beaute România.

T-Pump V2 – Echipament remodelare corporala
T-Pump V2 – Echipament remodelare corporala

Afacerea italienilor este una de familie, fiecare departament al companiei fiind condus de un membru. Ludovica Lanza este fiica lui Andrea Lanza și ocupă poziția de manager al departamentului de marketing și comunicare.

„Tatăl meu s-a născut și a crescut în lumea esteticii. Bunica mea a înființat în 1960 o școală de cosmetică, un lucru rar pentru o femeie la vremea respectivă. Tatăl meu a crescut în această lume și a luat decizia de a înființa o companie în anul 1981.

Suntem din sudul Italiei, o regiune plină de tradiții și valori pe care încercăm să le promovăm prin serviciile noastre. Mama mea este directorul financiar al companiei și herbalist, iar fratele meu, Francesco Lanza, este directorul de vânzări”, povestea Ludovica Lanza.

Cum verifici autenticitatea unui echipament?

Industria de beauty & cosmetics a fost invadată în ultimii ani de produse neconforme care pot afecta pe termen lung sănătatea clienților. Cel mai bun reper pentru a verifica autenticitatea unui produs european este eticheta de produs, de cele mai multe ori găsită în spatele aparatului.

Ea trebuie să conțină numele producătorului, adresa lui, sediul firmei, adresa fabricii unde aparatele au fost produse și un contact. La Beaute își produce aparatele într-o fabrică din Milano.