Guvernul a aprobat în şedinţa de sâmbătă ordonanţa prin care introduce impozitul minim forfetar, măsură care, după opiniile analiştilor financiari, va ucide mediul de afaceri românesc.

Care sunt riscurile impozitului?

Şomajul

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, sâmbătă, la Craiova, că liberalii vor declanşa o campanie naţională împotriva introducerii impozitului forfetar pentru IMM-uri, care ar putea lăsa fără un loc de muncă peste 500.000 români.

„Rezultatul acestei măsuri complet lipsită de noimă, care, cel mai probabil, a fost generată de FMI, va fi contrar obiectivelor urmărite”, a declarat Ludovic Orban.

Rezultatul acestei măsuri va fi acela că zeci de mii de firme îşi vor închide porţile şi sute de mii de români vor rămâne fără locuri de muncă”, a subliniat Orban, părere împărtăşită şi de o serie de analişti români.

„Tragem un semnal de alarmă: peste 500.000 de români riscă să-şi piardă locurile de muncă urmare a introducerii impozitului forfetar. Există peste 400 de firme mici în România, multe firme familiale, care au 3-10 angajaţi, care desfăşoară activităţi fie de comerţ, fie de prestări servicii, fie mici meseriaşi, fie activităţi turistice, care îşi vor închide porţile în condiţiile în care se va introduce impozitul forfetar. Nici măcar bugetul nu va avea venituri, pentru că o firmă care îşi închide porţile nu mai are ce impozit să plătească”, a mai spus Ludovic Orban, citat de Mediafax.

40% dintre firmele din România, strivite de impozit

Micii întreprinzători care şi-au creat afaceri de familie şi eventual şi-au luat şi o maşină în leasing pe firmă riscă să fie ucişi de măsurile fiscale anunţate de Guvern.

Evaziunea fiscală

„Scopul introducerii acestui impozit forfetar nu a fost decât acela de a înlocui o bază de impozitare volatilă cu una controlabilă. Ca atare, dorim să eliminăm sustragerile de la declararea diferitelor venituri, iar acest lucru l-am făcut pe baza unei analize foarte serioase în ani de bum economic. Nu discutăm de 2009, discutăm de anii 2007, 2008 când în România din 617 mii de societăţi, 242 mii declară că înregistrează pierderi,” a declarat ministrul finanţelor, la scurt timp după şedinţa de guvern de sâmbătă.

Cu toate acestea, impozitul forfetar riscă să crească şi mai mult fenomenul de evaziune fiscală întrucât cei care deţin microîntreprinderi vor încerca să acţioneze cât mai mult „la negru” pentru a avea, pe hârtie, o cifră de afaceri cât mai mică.

Care este valoarea impozitului?

Cota impozitului va fi în sumă fixă, iar clasificarea se va face în funcţie de cifra de afaceri:

    * cifră de afaceri sub 12.000 euro: impozit de 500 euro

    * cifră de afaceri între 12.000-50.000 euro: impozit de 1.000 euro

    * cifră de afaceri între 50.000-100.000 euro: impozit de 1.500 euro

    * cifră de afaceri între 100.000-un milion euro: impozit de 2.000 euro

    * cifră de afaceri între 1-5 milioane euro: impozit de 2.500 euro

    * cifră de afaceri între 5-30 milioane euro: impozit de 5.000 euro

    * cifră de afaceri peste 30 milioane euro: impozit de 10.000 euro


Alte declaraţii

  • „Am făcut acest lucru pentru că noi considerăm că este important ca toţi contribuabilii din România care sunt înregistraţi, în mod onest, pe baza veniturilor pe care trebuie să le declare şi să le înregistreze corect în contabilitate, să poată plăti aceste sume, pentru că, în ultimă instanţă, ele sunt destinate fie investiţiilor, fie protecţiei sociale, fie dezvoltării. Aceasta este măsura pe care am luat-o.”(Gheorghe Pogea)
  • „Din cele 242 mii de societăţii, peste 80% sunt declarate ca fiind micro-întreprinderi. Interesant este următorul lucru, din aceste 242 mii, circa 102 mii, peste 48%, din analiza realizată de către Comisia Naţională de Prognoză a rezultat că ele înregistrează o cifră de afaceri medie puţin peste 8000 de lei, adică 2500 de euro pe an. E destul să facem o simplă împărţire, admiţând că aşa este, 2500 de euro împărţit la 12 rezultă că cifra de afaceri medie este de 200 de euro pe lună. 200 de euro pe lună nu reprezintă nici salariul minim pe economie pe un salariat.” (Gheorghe Pogea)
  • „Dar, din nefericire atunci când au fost vremuri bune n-am pus bani de-o parte pentru vremuri mai dificile şi de aceea acest guvern este obligat să fie raţional, responsabil, echilibrat şi să ia acele măsuri chiar dacă mai puţin populare, poate mai aspre, dar absolut corecte cu viitorul României şi al românilor.” (Emil Boc)
  • „Măsura impozitului forfetar pe care o conţine Ordonanţa de urgenţă este o măsură care îşi propune în primul rând să atenueze în România evaziunea fiscală şi să contribuie la combaterea acesteia.” (Emil Boc)