Liderul chinez a dorit să transmită astfel asigurări în legătură cu sănătatea celei de-a doua economii mondiale, care a înregistrat în al treilea trimestru o netă încetinire a ritmului său de creştere, ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani. ”Unii se întreabă dacă ritmul de creştere al Chinei va continua să se erodeze şi dacă vom reuşi să depăşim dificultăţile. Există, într-adevăr, riscuri, însă nu sunt atât de înfricoşătoare”, a declarat Xi Jinping, în deschiderea unei reuniuni a oamenilor de afaceri invitaţi la APEC, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres.
China s-a angajat într-o tranziţie spre o creştere determinată într-o mai mare măsură de consumul intern, cu mai puţine investiţii şi cu o activitate imobiliară mai redusă, fără a-şi destabiliza sectorul financiar. ”Economia chineză se bazează într-o măsură mai mare pe cererea provenită din consumul intern, evitând astfel riscurile externe cauzate de o supradependenţă de exporturi”, a mai spus preşedintele chinez.
China a reuşit să-şi menţină inflaţia sub control, creând în acelaşi timp locuri de muncă şi continuând dezvoltarea nivelului de viaţă al populaţiei, a subliniat el. În perioada iulie-septembrie, creşterea Produsului Intern Brut (PIB) al Chinei a fost de 7,3%, cel mai scăzut nivel de la primul trimestru din 2009, după o creştere de 7,5% în al doilea trimestru. Recunoscând că ţara sa nu mai poate avea o rată a creşterii de două cifre, Xi Jinping a dat asigurări că dezvoltarea Chinei va continua să aducă beneficii ţărilor din APEC şi restului lumii.
Economiile membre ale APEC reprezintă circa 40% din populaţia mondială, 57% din PIB-ul global şi 44% din schimburile comerciale internaţionale. Summitul liderilor ţărilor membre se va deschide luni şi se va încheia marţi cu emiterea unui comunicat comun prin care se va reafirma angajamentul APEC în favoarea liberului-schimb în regiune.