Cercetări recente arată că dieta poate influența riscurile de dezvoltare și progresie a degenerării maculare odată cu vârstă. Rezultatele sunt publicate în revista Oftalmologie Clinică și Experimentală.
Revizuirea sistematică a inclus analiza a 18 studii. O dietă mediteraneană a fost legată de un risc scăzut de progresie a degenerării maculare, în timp ce un regim alimentar oriental (cu un aport mai mare de legume, leguminoase, fructe, cereale integrale, roșii și fructe de mare) a scăzut asocierea cu prevalența afecțiunii, iar un regim alimentar occidental (cu un aport mai mare de carne roșie, carne procesată, produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi, cartofii prăjiți, boabele rafinate și ouăle) au avut o asociere crescută cu prevalența degenerării maculare.
Consumul mare de legume bogate în carotenoizi și pește care conține acizi grași omega-3 a fost benefic pentru cei cu risc de degenerare maculară. Dietele cu indice glicemic ridicat și consumul de alcool mai mare de două băuturi pe zi au înregistrat un risc crescut de afectare a vederii.
„Îmbunătățirea calității dietei, creșterea aportului de alimente care conțin nutrienții necesari pentru retină și evitarea alimentelor care induc daune, vor juca un rol important în protejarea vederii”, a declarat autorul principal al analizei, Naoko Chapman, de la Universitatea din Auckland, în Noua Zeelandă.