Rishi Sunak vrea confiscarea activelor ruseşti îngheţate. Banii vor fi trimişi Ucrainei
Occidentul ar putea luă măsuri şi mai drastice împotriva Rusiei. Semnalul a fost dat de premierul Marii Britanii, Rishi Sunak.
Duminică, prim-ministrul de la Londra a îndemnat ţările occidentale să adopte o abordare mai îndrăzneaţă. El a sugerat chiar confiscarea activelor ruseşti îngheţate și redistribuirea lor către Ucraina.
Banii vor fi destinaţi apoi Ucraina, subliniază Rishi Sunak. Ţările G7 vor trebuie până atunci să găsească modalităţi legale de a confisca activele în sine.
Premierul britanic subliniază că o astfel de măsură ar fi un omagiu perfect adus lui Aleksei Navalnîi, cunoscutul opozant al lui Vladimir Putin, care a murit recent în închisoare.
„Trebuie să fim mai îndrăzneţi în ceea ce priveşte confiscarea a sute de miliarde din activele ruseşti îngheţate.
Începem prin a lua miliardele din dobânda pe care aceste active le generează şi prin a le trimite Ucrainei. Apoi, în cadrul G7, trebuie să găsim modalităţi legale de a confisca activele în sine şi, de asemenea, de a trimite acele fonduri în Ucraina.
Ce omagiu ar fi pentru lupta lui Aleksei Navalnîi de a trage la răspundere statul rus pentru acţiunile sale”, a scris Rishi Sunak într-un material prezentat apoi de Sunday Times.
Mesajul liderilor G7
Aceste declaraţii vin în contextul împlinirii a doi ani de la debutul războiului dintre Rusia şi Ucraina.
Reamintim că un mesaj puternic a venit şi din partea liderilor G7.
Sâmbătă, după o reuniune realizată prin videoconferinţă, aceştia au transmis un comunicat comun.
Au cerut guvernelor ţărilor pe care le conduc să continue să acţioneze „prin toate căile posibile prin care activele suverane ale Rusiei ar putea fi utilizate pentru a sprijini Ucraina, în conformitate cu sistemele noastre juridice şi cu dreptul internaţional”.
„Activele suverane ruse în jurisdicţiile (lor) vor rămâne blocate până când Rusia va plăti pentru daunele cauzate Ucrainei”, se mai arată în mesajul liderilor G7.
La finalul lunii ianuarie, Uniunea Europeană a convenit asupra primei etape a unui plan care prevede utilizarea veniturilor generate de cele 200 de miliarde de euro îngheţate din activele Băncii Centrale a Rusiei în scopul reconstrucţiei Ucrainei.