Risipa alimentară. Greșeala pe care o face toată lumea în bucătărie

mancare

Sursa: Dreamstime

Statisticile prezintă o imagine sumbră: 30 până la 40% din alimente sunt irosite în fiecare an în Statele Unite. Conform Biroului European de Mediu, Europa risipește mai multe alimente decât importă - aproximativ 153 de milioane de tone în fiecare an.

Poate fi limitată risipa de alimente, începând cu gospodăriile noastre? Site-ul TasteofHome spune ce se poate face pentru a limita risipa de alimente.

O modalitate rapidă este prin transformarea resturilor de mâncare pe care mulți le aruncă la gunoi. Dacă urmați aceste lucruri simple, veți putea să păstrați, să reîncălziți și să transformați resturile de la masa de-acum câteva zile într-o cină gustoasă.

1. Congelați resturile de mâncare

Una dintre cele mai rapide modalități de a elimina risipa este să congelați anumite resturi de mâncare pentru o altă zi.

Asigurați-vă însă că veți congela alimentele în aceeași zi în care le-ați preparat. Cu cât le lăsați mai mult în frigider, cu atât creșteți șansele de modificare a texturii și a aromei, multe nemfiind comestibile.

2. Transformați mâncarea în ceva complet nou

La fel de bine ar fi să transformați gustul și aroma mâncarurilor pe care le-ați făcut cu o zi, două în urmă. Dacă este vorba de o salată, adăugați ingrediente noi și preparați un dressing proaspăt pentru a-i schimba gustul.

Dacă este o garnitură, adăugați câteva mirodenii proaspete și serviți-o alături de ceva cald și proaspăt.

3. Depozitați-le corespunzător

Următorul truc nu se referă la „readucerea la viață a resturilor”, ci în a vă asigura că rămân „în viață” odată ce le-ați gătit. Nu băgați la frigider un șnițel sau o friptură care a rămas, fără să le acoperiți. Se vor usca în câteva ore.

Acoperirea unor alimente cu folie de plastic nu este suficientă. Mâncarea se va usca, iar mirosul se va răspândi în tot frigiderul. Soluția este să păstrați resturile de mâncare în recipiente ermetice, cu capac. Acestea vor proteja alimentele mai mult decât orice altă combinație de vase.

4. Meniuri calde cu carne rece

Una dintre principalele probleme cu resturile de mâncare este că se usucă, chiar dacă sunt păstrate la frigider. Cea mai bună cale de a reduce risipa ar fi să folosiți aceste resturi mai uscate la o supă caldă sau în enchiladas.

Carnea se usucă mai repede. Tăiați-o în felii subțiri și adăugați-o în ciorbă sau în supa caldă. Gustul ei va fi diferit.

5. Evitați cuptorul cu microunde

Există alimente care pot deveni toxice când sunt reîncălzite la cuptorul cu microunde. Ouăle fierte reîncălzite la microunde pot deveni mici bombe de abur, iar substanțele chimice din carnea procesată devin și mai nocive atunci când sunt puse la microunde.

În plus, legumele cu frunze verzi pot deveni cancerigene. Reîncălziți resturile de mâncare doar la cuptor sau pe aragaz.

6. Adăugați condimente

Dacă aveți o friptură sau legume care s-au uscat și sunt fade, redați-le gustul cu ajutorul unor condimente și încălziți-le. Puteți transforma complet pieptul de pui prăjit dacă îl acoperiți cu curry sau cu condimente mai exotice, dacă îl prăjiți din nou și îl serviți cu orez la abur.

Există și o altă opțiune: când gătiți, lăsați o parte a mâncării necondimentată. Depozitați-o într-un recipient ermetic. Va deveni o bază perfectă pentru un nou fel de mâncare, a doua zi.