STOP risipă alimentară în România
STOP risipă alimentară! Președintele României, Klaus Iohannis, a pus în aplicare legea pentru stoparea risipei alimentare.
Noua lege aduce modificări și completări Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată ulterior cu amendamente. Principalele obiective ale acestei legi sunt:
- organizarea activității tuturor operatorilor economici din sectorul agro-alimentar la nivel național;
- adoptarea măsurilor care facilitează reintroducerea alimentelor în circuitul economic și distribuirea lor către persoanele defavorizate;
- facilitarea conexiunii dintre producătorii locali și distribuitorii și comercianții din România.
Oamenii vor putea beneficia de prețuri reduse la alimente înainte de data expirării. Procedura de primire a alimentelor cu durată mare de valabilitate de către organizațiile neguvernamentale va fi simplificată.
Legea instituie o serie de obligații specifice pentru instituțiile administrației publice:
- obligația Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în consultare cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor de a elabora și actualiza strategia națională pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, cu o periodicitate de cel mult cinci ani;
- implementarea măsurilor de combatere a risipei alimentare de către instituțiile responsabile, acolo unde sunt gestionate produse alimentare;
- crearea unei platforme naționale pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, unde operatorii economici și receptori introduc informațiile obligatorii conform legislației existente;
- obligația Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a publica pe propriul website date relevante privind pierderile și risipa de alimente ale operatorilor economici;
- coordonarea elaborării de materiale informative pentru operatorii economici în vederea prevenirii și reducerii risipei alimentare.
Ce prevede noua lege?
Prevederile legii vor aduce următoarele măsuri:
- simplificarea procedurii pentru organizațiile neguvernamentale în primirea alimentelor cu durată mare de valabilitate, reducând astfel birocrația;
- implementarea unei platforme naționale de raportare a datelor privind risipa alimentară de către operatorii economici, gestionată de Ministerul Agriculturii;
- obligația pentru magazine, restaurante, cantine și alte autorități care gestionează alimente de a aplica cel puțin două măsuri specifice menite să prevină risipa alimentară înainte de a arunca alimentele la gunoi.
Printre măsurile ce pot fi adoptate de către operatorii economici se numără:
- reducerea prețului la alimente înainte de expirarea lor;
- donarea alimentelor;
- transferul alimentelor pentru a fi utilizate pentru hrana animalelor;
- utilizarea alimentelor pentru compost.
În România, se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente
„În România, se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse. Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, şi iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil.
Această lege va avea un impact major în România, ţară în care, deşi câştigul mediu este unul mult mai mic decât în Vestul Europei, cantităţile de mâncare pe care le aruncăm sunt mult mai mari. De ce? Pentru că până acum nu aveam ceea ce oferă această lege – cadrul legal clar, simplu, astfel încât surplusul de alimente să ajungă exact la cei care au nevoie.
Noua lege înseamnă o mână de ajutor şi pentru antreprenori, pentru că presupune mai puţină birocraţie. Unul dintre obiectivele legii este respectarea ţintelor asumate de România la nivel internaţional: înjumătăţirea pe cap de locuitor a risipei alimentare până în anul 2030. Studiile arată că între 30% şi 50% din mâncarea pe care românii o cumpără o aruncă, apoi, la gunoi în fiecare lună”, a declarat deputata Diana Buzoianu, co-iniţiatoarea proiectului de lege, conform comunicatului de presă al partidului politic.