Risipa alimentară va fi diminuată. Legea urmează să fie promulgată de Klaus Iohannis

Risipa alimentară, reglementată. Cu o majoritate rezonabilă, Camera Deputaților a aprobat legea privind reducerea risipei alimentare.

Obiectivele propunerii legislative sunt următoarele:

1. Facilitarea reintegrării alimentelor în economie.
2. Distribuirea acestora către grupurile vulnerabile.
3. Facilitarea colaborării între producătorii locali și comercianții din România, conform concluziilor raportului emis de comisia responsabilă.

Marți, Camera Deputaților a aprobat un proiect de lege care are ca scop reducerea risipei alimentare.

Conform acestuia, consumatorii vor avea posibilitatea să achiziționeze alimente la prețuri mai mici înainte de data expirării. În plus, procedura de distribuire a alimentelor către organizațiile neguvernamentale, cu termenul de valabilitate apropiat, urmează să fie simplificată.

Proiectul de lege a înregistrat 245 voturi în favoare, un vot împotrivă și 13 abțineri în Camera Deputaților. Acest proiect modifică și completează Legea nr. 217/2016 privind reducerea risipei alimentare.

Conform raportului comisiei specializate, inițiativa vizează coordonarea la nivel național a activității tuturor operatorilor economici din sectorul agro-alimentar. Ea vizează și implementarea de măsuri pentru reintegrarea alimentelor în circuitul economic, distribuirea acestora către grupurile defavorizate și facilitarea colaborării dintre producătorii locali și distribuitorii/comercianții de pe teritoriul României.

„Sunt prevăzute măsuri pentru magazine, restaurante, cantine, autorităţi, de reducere a risipei alimentare, cel puţin două măsuri implementate înainte să ajungă alimentele la groapa de gunoi, printre care să reducă preţul alimentelor înainte de expirare, să doneze alimentele, să le dea pentru a fi folosite pentru mâncarea animalelor, să fie folosite la compost etc.

ONG-urile vor putea prelua mai uşor alimentele greu perisabile.

Va exista o platformă digitală creată de Ministerul Agriculturii unde operatorii economici vor raporta date cu privire la risipa alimentară”, a explicat coinițiatoarea acestui proiect, deputata Diana Buzoianu (USR).

Care sunt prevederile concrete ale proiectului

Proiectul propune strategii pentru redirecționarea produselor de origine animală neconforme pentru consumul uman către utilizatorii înregistrați, pentru utilizarea lor ca materiale de categorie 3 în hrana animalelor din adăposturi.

De asemenea, proiectul cuprinde inițiative pentru redirecționarea produselor agroalimentare neconforme pentru consumul uman sau animal către procesarea lor în compost sau biogaz.

În plus, legea stabilește că înainte de a se proceda la neutralizarea deșeurilor generate, este necesar să se pună în aplicare cel puțin două măsuri de reducere a risipei alimentare.

În conformitate cu noile reguli adoptate, operatorii economici sunt obligați să pună în aplicare inițiative de informare și implicare a personalului pentru a reduce risipa alimentară pe întregul lanț agroalimentar.

Aceste măsuri trebuie aplicate începând de la etapele de producție, procesare, stocare, distribuție și până la vânzarea alimentelor, inclusiv în domeniul hotelier și al serviciilor alimentare.

Operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii cu privire la practicile de consum responsabile. Ei nu pot eticheta în mod intenționat produsele agroalimentare nevândute ca fiind improprii pentru consum, fără încălcarea regulilor privind siguranța alimentară.

„Operatorii economici din industria ospitalităţii vor facilita consumatorilor finali să ia, fără costuri suplimentare şi în condiţii corespunzătoare de ambalare, alimentele pe care nu le-au consumat, la finalul meselor servite, şi vor informa despre această posibilitate în mod clar şi vizibil în meniu”, aflăm din actul normativ.

Noua lege interzice revânzarea produselor către alți comercianți

În plus, conform noilor prevederi, alimentele vor fi oferite gratuit. Ele trebuie să fie distribuite către beneficiarii direcți sau consumatorii finali. Comercianții nu au posibilitatea de a le revinde altor operatori din domeniul alimentar sau consumatorilor finali.

„Transferul sau transferul cu titlu gratuit al alimentelor de către operatorii economici se face cu respectarea prevederilor legislaţiei naţionale şi europene privind siguranţa alimentară, astfel:

a) pentru produsele alimentare cărora li se aplică o dată limită de consum în conformitate cu articolul 24 din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 şi (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei, cu modificările şi completările ulterioare, transferul se realizează înainte de data respectivă;

b) pentru produsele alimentare cărora li se aplică o dată a durabilităţii minimale în conformitate cu articolul 2 alineatul (2) litera (r) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011, cu modificările şi completările ulterioare, transferul poate avea loc şi după data respectivă;

c) pentru produsele alimentare care sunt absolvite de indicarea termenului de valabilitate nu este necesară o dată a durabilităţii minimale, în conformitate cu punctul 1 litera d) din anexa X la Regulamentul (UE) nr. 1169/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în orice moment”, mai stabileşte noua lege.

Conform proiectului, sancțiunile pentru nerespectarea acestor reguli includ amenzi între 10.000 și 20.000 de lei. Camera Deputaților este organismul care are ultimul cuvânt în procesul decizional.