Problemele legate de gestionarea fondurilor publice din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva au fost readuse în atenția publică de ministrul Mediului, Mircea Fechet. Acesta a semnalat existența a nu mai puțin de 17 sporuri prevăzute în contractul colectiv de muncă, unele dintre ele fiind considerate nejustificate.
Oficialul a atras atenția asupra unor beneficii controversate, cum ar fi sporurile de stres acordate directorilor sau primele de pensionare care pot ajunge la sume exorbitante. În acest context, ministrul a subliniat necesitatea unei reforme care să elimine cheltuielile nejustificate și să eficientizeze activitatea Romsilva.
Mircea Fechet anunță reorganizarea Romsilva și renegocierea contractului colectiv de muncă
În cadrul emisiunii România Politică de la Prima News, Mircea Fechet a anunțat că reorganizarea Romsilva este pe agenda următoarei ședințe de guvern. Acest pas va deschide calea pentru renegocierea contractului colectiv de muncă.
Ministrul a subliniat că, pe lângă sporurile controversate, există și alte bonusuri sau stimulente financiare mai puțin mediatizate, dar care cumulate generează costuri semnificative suportate de stat.
„Toate acele prime se adaugă la un alt lung șir de bonusuri sau alte stimulente de natură financiară, despre care s-a vorbit mai puțin, pentru că nu sunt într-un cuantum la fel de mare precum acele bonificații de 100.000 de euro la pensionare, dar care însă, adunate, înseamnă niște sume considerabile pe care statul român le plătește”, a afirmat Fechet.
Sporuri nejustificate și prime „nerușinate”
Ministrul a oferit exemple despre sporurile incluse în contractul colectiv de muncă, precizând că unele dintre ele pot avea justificare în anumite condiții.
Sporul de izolare, de exemplu, poate fi acceptabil pentru angajații care locuiesc în zone izolate din pădure și sunt nevoiți să își vadă familia foarte rar. Totuși, Fechet a subliniat că trebuie făcută o distincție clară între aceste beneficii și primele pe care le consideră excesive.

„În contractul colectiv de muncă sunt 17 sporuri. Există un spor de izolare, spre exemplu, care uneori poate fi înţeles, dacă un angajat al Regiei locuieşte, sau prin natura serviciului, trebuie să stea într-un canton din mijlocul pădurii cu zilele, lucru care se întâmplă destul de rar, poate-i de înţeles în acele situaţii, ca respectivul om care îşi vede familia foarte rar, sau poate locuieşte cu familia la mulţi kilometri de prima aşezare. (…)
Încerc să păstrez un echilibru. Eu cred că primele neruşinate, aşa cum le-am numit eu, trebuie bine separate de restul sporurilor şi pentru anumite situaţii care ţin de un efort suplimentar, care ţin de un anumit program, care ţin de un anumit loc în care se desfăşoare activitatea, probabil că putem să discutăm”, a explicat ministrul.
Spor de stres pentru directori și alte beneficii contestate
Fechet a criticat faptul că sporurile nu sunt distribuite echitabil și sunt aplicate la scară largă, fără o justificare clară.
„Nu pot fi de acord cu sporuri care se aplică la 5.000 de angajați odată sau la 10.000 de angajați. (..) Sunt directori de direcție silvică ce beneficiază de spor de stres. Sunt unii în structura centrală a RNP-ului, care la fel se consideră foarte stresați și au decis să își acorde singuri sporuri de stres. Alea sunt lucrurile care mă deranjează”, a spus oficialul.
Ministrul a subliniat că orice contract colectiv de muncă este o înțelegere negociabilă între sindicat și conducerea executivă și poate fi renegociat dacă se constată abuzuri.
Prime uriașe la pensionare și pierderi financiare în Regie
Un alt subiect abordat de Mircea Fechet a fost cel al primelor de pensionare, care pot ajunge la sume exorbitante. Ministrul consideră că aceste beneficii trebuie eliminate, iar modificările legislative necesare ar trebui adoptate prin ordonanță de urgență.
„Să te trezești cu o sută de mii de euro primiți la pensionare, asta e o chestiune care nu poate fi explicată niciunui român din țara asta și care, în opinia mea, trebuie eliminată. Eu sper că, prin ordonanță de urgență, elimină obligativitatea regiei de a plăti aceste sporuri.
Pentru că astăzi, prin lege, există obligația plății a minim 5 salarii la pensionare. Minim. Dar poți să ai și 20. După negocierea contractului de muncă, poți să ajungi și la o sută de salarii”, a precizat Fechet.
Pe lângă aceste probleme, ministrul a evidențiat faptul că Romsilva înregistrează pierderi financiare majore și are activități care nu sunt legate de obiectul său principal. Deși regia ar trebui să fie profitabilă, există numeroase cheltuieli nejustificate.
„Profitul e una și, câtă vreme sunt organizați într-o regie, există această așteptare ca fiecare direcție silvică să iasă măcar pe zero lei, adică mai puțin de 3 lei pentru fiecare hectar de pădure administrat. Regia sângerează din toate părțile. Există multe activități care nu se justifică. Există multe obiecte de activitate care n-au nicio legătură cu profilul de activitate.
Avem păstrăvării. Facem zacuscă. Creștem fazani. Avem multe vile prin pădure, bine ascunse. Avem un consum foarte mare de carburant și nu știm unde dispare toată acea motorină, pentru că pădurarii se plâng mereu că n-au mașină, că n-au benzină. Avem un hotel pe care cumva îl ținem, însă pierde în fiecare an cel puțin un milion de lei”, a declarat Mircea Fechet.