Capacitatea de producție a industriei de armament din Rusia este una extrem de mare. Moscova poate să producă 100 de rachete pe lună – peste 10 rachete balistice Iskander, aproximativ 30 de rachete de croazieră Kalibr şi până la 60 de exemplare de alte tipuri de rachete de croazieră şi balistice, potrivit şefului adjunct al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Oleksi Gromov, citat de EFE.
Într-un interviu publicat miercuri de agenţia oficială de presă Ukrinform, Gromov a explicat că Rusia poate menţine acest ritm de producţie pentru că a impus fabricilor de armament un regim de funcţionare nonstop.
Responsabilul GUR a afirmat că Rusia încalcă unele dintre sancţiunile internaţionale instituite împotriva sa pentru a continua să aibă acces la componentele de care are nevoie pentru fabricarea rachetelor sale.
Rusia folosește drone de atac „Lanțet”
Rusia utilizează pe front drone de atac de producţie proprie, cum ar fi drona „Lanţet”, dar capacitatea sa de producţie de aparate fără pilot este limitată din cauza sancţiunilor, a spus Gromov, adăugând că Moscova primeşte livrări „constante” de drone kamikaze Shahed din Iran, pe care armata rusă le lansează împotriva teritoriului ucrainean aproape în fiecare noapte.
Potrivit lui Gromov, Rusia a ajuns la acorduri cu Iranul pentru construirea unei fabrici care să producă drone Shahed pe teritoriul Republicii Tatarstan (partea central-estică a Rusiei), într-o zona situată la zece kilometri de oraşul Kazan, capitala acestei republici din componenţa Federaţiei Ruse.
Tensiunile dintre Occident și Rusia, mai grave decât în 1962
Potrivit fostului președinte rus, Dmitri Medvedev, tensiunile dintre Rusia şi Occident sunt „mult mai grave” decât în timpul crizei rachetelor cubaneze din 1962, când lumea a fost la un pas de o confruntare nucleară, căci există diferenţe acute cu privire la Ucraina, la direcţia omenirii şi la modul în care este structurată ordinea mondială.
Din punctul său de vedere, singura modalitate de a descalada tensiunile dintre Rusia şi Occident este de a intra în negocieri dure.
„Un război nuclear este destul de probabil, dar este puţin probabil să aibă câştigători. Un lucru pe care politicienilor de toate culorile nu le place să îl admită: o astfel de apocalipsă nu este doar posibilă, ci şi destul de probabilă”, a recunoscut el, relatează ziarul guvernamental Rossiiskaia Gazeta.