Comisia reaminteşte că, pe baza datelor din 2017, România a înregistrat o abatere semnificativă de la traiectoria de ajustare spre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) pe 2017. În aceste condiţii, Comisia a lansat miercuri, 23 mai 2018, un avertisment României şi totodată i-a recomandat să ia măsurile necesare pentru se asigura că ritmul nominal de creştere a cheltuielilor guvernamentale nu depăşeşte 3,3% în 2018, ceea ce ar corespunde unei ajustări structurale anuale de 0,8% din PIB.
"Prognozele de primăvară ale Comisiei prognozează un deficit guvernamental general de 3,4% din PIB în 2018 şi unul de 3,8% din PIB în 2019, peste pragul de 3% din PIB prevăzut în Tratat…. Va fi nevoie de măsuri suplimentare semnificative în 2018 pentru a fi respectate prevederile Pactului de Stabilitate şi creştere, având în vedere deteriorarea perspectivelor fiscale", se arată în recomandările Comisiei.
Executivul comunitar avertizează că perspectivele de creştere ale României sunt limitate de calitatea slabă a infrastructurii, inclusiv a infrastructurii de transport, de gestionare a deşeurilor şi apelor reziduale. "Investiţiile publice sunt caracterizate printr-o eficienţă redusă, în special în ceea ce priveşte pregătirea şi prioritizarea proiectelor. Starea generală a infrastructurii rutiere, feroviare şi fluviale rămâne una slabă iar reformele din sectorul transporturilor progresează foarte lent", se arată în recomandările Comisiei.
În acest context, Executivul comunitar recomandă României să îmbunătăţească predictibilitatea procesului de luare a deciziilor prin utilizarea eficientă a studiilor de impact şi a consultării şi implicării tuturor părţilor implicate în conceperea şi implementarea reformelor. Să îmbunătăţească elaborarea şi prioritizarea marilor proiecte de infrastructură şi să accelereze implementarea lor, în special în domeniile transporturilor, gestionării deşeurilor şi apelor reziduale. Să îmbunătăţească transparenţa şi eficienţa achiziţiilor publice. Să întărească guvernanţa corporatistă a companiilor de stat.
Comisia Europeană cere Consiliul Uniunii Europene să adopte recomandările specifice de ţară iar statelor membre să le implementeze complet şi la timp. Miniştrii UE ar urma să discute recomandările specifice de ţară înainte ca şefii de stat şi de guvern din UE să le sprijine. Este la latitudinea statelor membre să implementeze recomandările prin politicile lor economice şi bugetare din 2018-2019. (Sursa: Agerpres)