Principalul motiv invocat pentru a pleca la studii este reprezentat de oportunitățile sporite, fie ele educaționale sau profesionale, existente în străinătate (36,21% dintre respondenți). 

Tot aproape o treime dintre respondenți au declarat că motivul lor principal pentru plecare ar fi calitatea învățământului de afară, iar 12,75% dintre aceștia este foarte importantă experiența dobândită prin intermediul studiului în străinătate. Aproximativ 6,28% speră să găsească un trai mai bun în altă țară, 3,27% spun că își doresc să se dezvolte personal și profesional, iar 3,11% dintre respondenți declară că studiul afară le poate aduce un job mai bun.

Printre celelalte motive menționate se numără și oferta educațională mai largă (lipsa domeniului de studiu dorit din oferta universităților românești), perfecționarea limbii străine sau diplome mai bine văzute.

Ce vor să studieze cei care pleacă afară?

Domeniul cel mai interesant pentru studenții români este Business (20% dintre respondenți declarând că vor să studieze acest domeniu). Pe locul 2 se situează IT&Computer Science și Marketing (17% fiecare), urmate la o distanță mică de economie (16%), jurnalism (15%) și limbi străine, management turistic, politica și REI (fiecare cu 14%). Cele mai puțin căutate domenii de studiu în străinătate par a fi contabilitatea și istoria.

Şcolile britanice, cele mai căutate

Destinația preferată a Românilor rămâne Marea Britanie, 60% dintre respondenți declarând că sunt interesați de studii în această țară. Urmatoarele destinații menționate sunt Danemarca (32%), SUA (30%), Germania și Olanda (fiecare cu 29%). România se află pe locul 6, un sfert dintre vizitatorii RIUF declarând că sunt interesați de studii în țara natală.

Cei mai mulți se întorc pentru familie

Când vine vorba de întoarcerea în țară, doar 4% dintre respondenți au declarat că nu s-ar mai întoarce deloc. Cei mai mulți (61%) au spus ca s-ar întoarce pentru familie, prieteni, rude sau pentru România. Următorul motiv menționat de respondenți a fost un job bun sau dezvoltarea unei afaceri proprii (16%). Românii își doresc să se întoarcă în țară și pentru a schimba ceva în mediul economic, politic și social românesc (9%) sau să aplice în țară cunoștințele pe care le obțin studiind în străinătate (4%).

Un studiu UNESCO realizat în 2010 arăta că numărul românilor plecați la studii în străinătate a crescut constant din 2001, de la 14.692 la 22.179, în 2010.

A zecea ediție a Romanian International University Fair (RIUF), cel mai mare târg de universități internaționale din Europa de Est, va avea loc pe data de 17-18 martie la București, pe 20 martie la Timișoara și pe 22 martie la Iași. vor veni să îşi prezinte ofertele universități din Marea Britanie, Germania, Franța, Olanda, Danemarca, Suedia, SUA. Printre programele de studii ce pot fi găsite la RIUF se numără și criminalistică, inginerie aeronautică, design vestimentar, ilustrație sau animație.