Degenerând într-un schimb dur de replici, tratativele la nivel înalt dintre Administrația Biden și Beijing au scos în evidență rivalitatea dintre SUA și China, complicând astfel eforturile pe care ambele țări le depun pentru a elimina obstacolele și pentru a împiedica o traiectorie ascendentă a tensiunilor.

Încheiată vineri, întâlnirea de două zile a vizat multe dintre problemele care, anul trecut, au făcut ca relațiile dintre SUA și China să devină cele mai fragile din ultimele decenii, grație represiunii Chinei din Hong Kong, oprimării musulmanilor din Xinjiang și atitudinii agresive față de țările vecine. Cele două părți au explorat totodată și o serie de aspecte care, potrivit speranțelor, le-ar aduce la un punct comun de vedere.

Rivalitatea dintre SUA și China continuă

După întrevederi, secretarul de stat Antony Blinken le-a declarat reporterilor că, “în principal, guvernele sunt în dezacord” în privința unor probleme cum ar fi Hong Kongul și atacurile informatice, deși o serie de interese se intersectează în privința Iranului, Coreei de Nord, Afganistanului și pe tema schimbării climei.

“Am venit cu convingeri clare, am plecat cu convingeri clare și ne vom întoarce la Washington ca să vedem unde ne aflăm”, a declarat consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan.

Yang Jiechi, cel mai important oficial chinez în materie de politică externă, a subliniat și el “importantele dezacorduri” rămase și, în declarațiile făcute presei de stat chineze, a dat de înțeles că Beijingul nu va da înapoi. “China  își va apăra nestrămutat suveranitatea națională, securitatea și interesele sale în privința dezvoltării. Dezvoltarea și întărirea Chinei sunt de nezdruncinat“, a spus Yang.

Tratativele au fost primele de acest fel ale Administrației Biden și au reprezentat un test al strategiei prin care administrația să împartă țările în funcție de relațiile promovate, relații care, potrivit declarațiilor lui Biden, pot fi competitive, de colaborare sau de adversitate.

Tocmai de aceea, în săptămâna premergătoare convorbirilor, Administrația Biden a căutat să obțină sprijinul aliaților din Asia și a impus o serie de sancțiuni unor parlamentari chinezi – decizii care, în parte, au provocat indignarea Beijingului încă de joi, când au început discuțiile.

În declarația de deschidere, Blinken s-a referit la atacurile informatice ale Chinei, la amenințările proferate la adresa Taiwanului și a altor țări, precum și la represiunile din Xinjiang și Hong Kong, considerate ca niște “amenințări la adresa unei ordini bazate pe anumite reguli care să mențină stabilitatea mondială”.

La rândul săi, Yang  a acuzat Statele Unite că subminează stabilitatea mondială apelând la forță în diverse zone din lume și a spus că Statele Unite nu le pot servi altora ca model. El a menționat problemele Statelor Unite cu rasismul, amintind mișcarea Black Lives Maatter (Viața negrilor contează) și declinul încrederii populației în democrația americană.

Deși oficialii americani au minimalizat vrajba din rândul populației, disensiunile celor două puteri, evidente în fața reporterilor prezenți, au ilustrat o tot mai mare neîncredere între cele două guverne or, acest lucru ar face ca orice cooperare să se arate mai dificilă.

“Oricare dintre cei care sperau într-o dezescaldare semnificativă – în general, oamenii de afaceri – poate vedea că un astfel de lucru nu va fi posibil, cel puțin nu în perioada imediat următoare“, a declarat Allison Sherlock, analist în problemele Chinei la Grupul Eurasia, o firmă de consultanță.

Statele Unite trebuie să aibă “o poziție de forță”

Vineri, cu ocazia ultimei lor întrevederi, dnii Blinken și Sullivan, pe de-o parte, și dnii Yan și ministrul chinez de externe, Wang Yi, s-au întâlnit cu un grup restrâns de consilieri, încercând să stabilească o cale prin care să poată gestiona dificultățile ce vor urma, după cum afirmă surse oficiale.

Ambele guverne se confruntă cu probleme presante pe plan intern, ceea ce le face să încerce să evite niște confruntări costisitoare. Președintele Biden a făcut o prioritate din stoparea pandemiei și din redresarea economiei, grav afectată de Covid-19. În privința tratativelor cu China, oficialii administrației au spus că se vor consulta cu aliații pentru ca, potrivit unei declarații de joi a Casei Albe, Statele Unite să aibă “o poziție de forță”.

Președintele chinez Xi Jinping încearcă și el să redreseze economia chineză, el pregătindu-se în vederea unei perioade extrem de importante pentru controlul său asupra Partidului Comunist. Anul viitor, el va căuta să obțină un al treilea mandat la conducerea partidului or, până atunci, nu și-ar putea permite o criză fățișă cu SUA.

Și totuși, în ultimele luni, atât el, cât și alți oficiali au dat senzația că, în opinia lor, “Estul e în ascensiune, iar Vestul e în declin”, subliniind presupusa superioritate a Partidului Comunist în materie de guvernare.

China a acuzat SUA de condescendență

Yang, un membru în conducerea partidului, a data această senzație în răspunsul de joi, dat lui Blinken. “Statele Unite nu sunt calificate să spună că doresc să trateze cu China de pe o poziție de forță“, a spus Yang. El a acuzat Statele Unite de condescendență și le-a făcut cu degetul dnilor Blinken și Sullivan.

Afirmațiile lui Yang au fost aplaudate în China, unde ele au fost difuzate în mediile de socializare și în presă.

‘Cotidianul Poporului’ (Perople’s Daily), oficiosul Partidului Comunist, a adresat un avertisment Statelor Unite în mai multe medii de socializare atât în chineză, cît și în engleză, spunându-le “să nu se mai amestece în treburile interne ale Chinei” și redând afirmația lui Yang: “SUA nu sunt în măsură să trateze cu China de pe o poziție atât de condescendentă”.

Oficialii americani l-au acuzat pe Yang că vrea să se remarce în fața publicului chinez și au spus că Blinken și Sullivan au continuat să discute cu interlocutorii lor chinezi o serie de probleme de substanță.

“Avem încă niște afaceri în derulare”, le-a spus reporterilor Karine Jean-Pierre, prim adjunct al secretarului de presă al Casei Albe. “Poziția Americii se va remarca prin încrederea în capacitatea noastră de a trata cu Beijingul”.

Și totuși, duritatea declarațiilor lui Yang demonstrează dificilele tratative ce vor urma, după cum afirmă Michael Pillsbury, expert în China de la Institutul Hudson, o organizație conservatoare, care a fost consilier al Administrației Trump pentru probleme legate de China.

“Tonul pare să fie altul. Acum, China nu e doar egala noastră, chinezii ne sunt superiori“, a declarat Pillsbury. El a spus că Statele Unite trebuie să găsească noi căi prin care să se impună în fața Chinei.

Chinezii sunt iritați și de o strategie-cheie a lui Biden pe tema concurenței cu Beijingul, respectiv, colaborarea cu aliații, or, Beijingul vede în asta un efort primordial prin care SUA încearcă să frâneze ascensiunea Chinei și să îi limiteze influența. Anul trecut, Beijingul a provocat o escaladare a tensiunilor cu niște aliați ai SUA, precum Japonia și Australia, dar și cu alți parteneri, precum Taiwanul și India, ale cărei trupe s-au ciocnit cu forțele chineze la frontiera lor comună din Himalaya.

“China se trezește într-un mediu global tot mai ostil”, afirmă dna Sherlock, de la Eurasia. Ea spune că, din această perspectivă, ieșirea de joi a lui Yang a făcut ca frustrările Beijingului să devină publice.  “Asta dovedește că poziția în tratativele sale cu SUA devine tot mai dură“, afirmă ea, scrie THE WALL STREET JOURNAL.