Speculatorii romani au ajuns sa profite de razboiul etern intre marile puteri economice mondiale. Euro si dolarul se infrunta pe pietele financiare externe, iar speculatorii mioritici urmaresc acest lucru din ringul bursei de la Sibiu, unde contractul futures la paritate euro/dolar a fost in ultima perioada vedeta tranzactiilor.
Pe fondul calmului instalat pe pietele financiare romanesti, dupa ce FMI a anuntat ca va semna totusi un acord stand by cu actuala echipa de guvernare, singura „distractie adevarata a speculatorilor futures a ramas jocul in jurul paritatii intre cele doua puternice valute: euro si dolar.
Miercuri, 18 august, intr-una din zilele de foc ale saptamanii, pe piata futures sibiana au fost tranzactionate 323 de contracte euro/ dolar, la cotatii futures ce au evoluat intre minimul 1,0498 si maximul 1,0550 dolari/euro.
Cristian Rubint Ratiu, secretarul general al Bursei Monetar Financiare si de Marfuri (BMFM) de la Sibiu aprecia ca interesul investitorilor pentru asemenea tranzactii este cu atat mai accentuat cu cat aceasta piata isi pastreaza, spre deosebire de celelalte, un grad de volatilitate apreciabila, ce face mult mai atractiva speculatia pe acest gen de contracte.
Economia germana
ridica euro
Semnalele venite din strainatate, precum si evolutia principalelor valute in raport cu dolarul nu lasau, cel putin pana miercuri, loc unei aprecieri a monedei europene. Ba, chiar era asteptata o usoara depreciere a acesteia ce ar putea interveni pe fondul datelor oferite publicitatii in Statele Unite, potrivit carora indicele pretului de consum (unul dintre indicatorii foarte atent urmariti peste Ocean) inregistra o crestere de 0,3%, pentru luna iulie, care, potrivit analistilor americani, ar fi putut influenta deciziile Federal Reserve, cand aceasta va stabili ratele dobanzilor, la 24 august a.c.
Insa aprecierile politice la adresa economiei germane, aflata intr-o perioada de certa relansare, s-au transformat, inevitabil, intr-o apreciere a euro pe principalele piete externe, stiut fiind gradul inalt de sustinere, din partea guvernului german a valutei unice europene.
Acest lucru a influentat, pozitiv si evolutia tranzactiilor pe piata futures de la Sibiu, unde, joi, s-a inregistrat cea mai mare valoare a acestora de la inceputul lunii – peste 12 miliarde lei. Au fost incheiate 1.081 de contracte la paritate ce au adus la volumul zilei peste 11,3 miliarde lei. Cotatia maxima a zilei, 1,0545 surprindea clar aprecierea euro fata de dolar, iar brokerii din ringul sibian apreciaza ca interesul speculatorilor se va mentine ridicat si pentru zilele urmatoare, mai ales ca, in ring, au ramas deschise alte 810 pozitii.
Ziua a fost fasta si pentru celelalte tipuri de contracte tranzactionate la Sibiu, chiar daca acestea nu cunosc succesul celor la paritate. Pentru dolar au fost incheiate 70 de contracte la preturi futures de 16.151 lei/dolar, iar brokerii cred ca acest tip de contracte este preferat in continuare de catre hedgeri.
Interesul speculatorilor se mentine ridicat si fata de contractele pe indicele BET, care este cotat la Sibiu, la 535,4 puncte. Darius Cipariu, vicepresedintele BMFMS considera ca acesta este celalalt instrument futures ce atrage investitori in piata de la Sibiu.
„Numarul pozitiilor deschise in ringul indicelui bursier BET nu s-a modificat, cele 116 pozitii initiate indicand faptul ca speculatorii se asteapta la evolutii de ultima ora pe piata de capital romaneasca. Cotatiile sunt in permanenta variatie, insa tocmai acest fapt poate atrage si alti investitori in ringul sibian, incheia Darius Cipariu.
Optiunile se vand
cu prime consistente
„Un la fel de mare interes se mentine si pentru operatiunile cu optiuni, adauga Cristian Rubint Ratiu. Speculatorii prezenti in ring au revenit la strategii duble si testeaza viitoarele tendinte ale pietei prin initierea unor optiuni pe contractele vizate.
In ultimele zile, au fost initiate constant peste 100 de optiuni, in special pe contractul la paritate. Putem spune ca speculatorii ce actioneaza pe piata contractelor euro/ dolar, intra si in piata optiunilor pe acelasi tip de contracte pentru a gasi, astfel, o cale de control in plus al posibilelor evolutii ale preturilor in celelalte piete futures.
Uneori, primele optiunilor tranzactionate trec de 200.000 lei, iar faptul ca se gasesc contrapartide la vanzare sau cumparare arata ca interesul investitorilor futures creste si fata de acest gen de instrumente de investitii. Asta denota ca speculatorii si-au insusit bine modul de operare si avantajele pe care operatiunile cu optiuni le prezinta.
Dolarul are exclusivitate pe piata bucuresteana
In piata futures a Bursei Romane de Marfuri (BRM), la 18 august, a fost zi de scadenta. Contractul preferat al investitorilor la BRM a ramas „Dolar BRM, din care, in ultima zi de tranzactii a perioadei de contract, au fost incheiate 50 de contracte. Cum se apropia ziua scadentei, preturile de tranzactionare nu au cunoscut variatii prea mari.
Ultimul pret in piata a fost acela de 16.084 lei/dolar, pret de hedging, asa cum apreciaza unii brokeri, mai ales ca, in piata, ramasesera deschise, la o zi inaintea scadentei, peste 850 de pozitii. Acestea aveau sa fie lichidate de catre departamentul de clearing al BRM, la cursul de miercuri al Bancii Nationale.
In piata futures de la Bucuresti, au fost incheiate in aceasta perioada de scadenta 1.288 de contracte, majoritatea (98,55%) lor, contracte de tip „Dolar BRM, ce au dus la o valoare totala de tranzactionare de 20,9 miliarde lei.
In aceeasi situatie de tranzactionare au fost deschise zece pozitii pentru contracte „Dolar BRM, scadente al 22 septembrie a.c., la preturi futures ce anticipeaza continua devalorizare a leului, chiar daca aceasta va avea aspectul unui proces, pe care, autoritatile vor sa convinga ca il controleaza. Estimarile investitorilor pe aceasta piata arata ca spre sfarsitul lunii viitoare dolarul ar putea atinge valoarea a 16.450 lei. O valoare mare ce va suporta, cu siguranta, in zilele ce urmeaza variatii apreciabile.
Dictionar futures
l Casa de compensatie – societatea pe actiuni, independenta de Bursa, ce asigura garantarea, compensarea si decontarea tranzactiilor realizate in ringurile Bursei.
l Agentia de brokeraj – societatea comerciala ce are ca obiect de activitate tranzactionarea de contracte futures si optiuni in nume propriu sau in numele clientilor sai.
l Deckerul – operatorul ce are rolul de a prelua ordinele primite de la agentia pe care o reprezinta si de a le preda runnerului pentru a le transmite brokerului de ring. Deckerul confirma agentiei ca ordinele (vanzare sau cumparare) au fost executate.
l Runnerul – preia ordinele de la decker pentru a le inmana spre executare, brokerului de ring.
l Traderul – persoana fizica ce tranzactioneaza numai in nume propriu si pe contul sau, pe baza unui permis de tranzactionare eliberat de o societate bursiera.
l Pret BID (B) – pretul la care o persoana este dispusa sa cumpere in ring.
l Pret ASK (A) – pretul la care o persoana este dispusa sa vanda in ring.
Florian Gadea