Riviera franceză, mistuită de flăcări. Temperaturile ridicate au provocat incendii în Franța
Pompierii francezi au informat că incendiul, care s-a aprins luni, a ars deja 6.000 de hectare, respectiv 14.820 de acri. Douăzeci de persoane au fost afectate după ce au inhalat fumul nociv, în timp ce șase pompieri au fost răniți, notează BBC.
Incendiul s-a produs din cauza ultimului val de caniculă, în timp ce meteorologii anunțau că temepraturile vor ajunge până la 35 de grade Celsius. Președintele Emmanuel Macron, aflat în vacanță în zonă, a vizitat pompierii care încercau să stingă flăcările.
Sudul Franței este cea mai recentă zonă din Europa care a fost devastată de incendii în această vară, pe măsură ce temperaturile cresc până la niveluri record în jurul Mediteranei. Oamenii de știință spun că valurile de căldură devin din ce în ce mai probabile și mai extreme din cauza schimbărilor climatice provocate de emisiile de carbon provocate de om. Grecia, Turcia, Spania și Portugalia se numără printre țările care s-au confruntat cu incendii sălbatice care au distrus totul în calea lor.
Oamenii au fost evacuați
Autoritățile franceze au evacuat mai multe sate, în special cele din La Môle și Grimaud. Turiștii au fost evacuați din șapte locuri de campare, în timp ce incendiile au distrus alte locuri de campare. Incendiile s-au răspândit rapid din cauza vântului puternic, spune localnicii. Turiștii și locuitorii din aceste zone s-au adăpostit în primării, colegii și săli de sport.
Alte incendii s-au aprins și în apropierea Atenei
Ventilate de vânturi puternice, două noi mari incendii au izbucnit luni în Grecia, declanșând alerte de evacuare pentru satele din sud-estul și nord-vestul Atenei – la doar câteva zile după ce flăcările au consumat mari suprafețe de pădure la nord de capitala Greciei.
Grecia a fost supusă mai multor incendii luna aceasta, din cauza celui mai sever val de căldură din ultimele decenii, care a lăsat pădurile uscate. Alte țări mediteraneene – printre care Turcia, Italia, Algeria și Spania – au suferit probleme similare, notează apnews.com.
Oamenii de știință spun că nu există nicio îndoială că schimbările climatice cauzate de arderea cărbunelui, a petrolului și a gazelor naturale determină evenimente meteorologice mai extreme.
Cea mai gravă dintre cele două incendii care au izbucnit luni a fost în zona Vilia, la nord-vest de capitala Greciei, ceea ce a declanșat o alertă de evacuare pentru opt sate. Ministrul Greciei pentru ordine publică, Michalis Chrysochoidis, a declarat că flăcările circulau printr-o zonă dens împădurită, cu sate împrăștiate, dintre care niciunul nu era în pericol direct.
Sursă foto: Dreamstime