"Compania Roşia Montana Gold Corporation respectă toate prevederile legale în vigoare. Contractul de asociere dintre statul român, prin Minvest Deva, şi Gabriel Resources, companie listată la Bursa din Toronto, precum şi actualizările acestuia, sunt documente publice, disponibile atât la Registrul Comerţului, cât şi pe site-ul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (…)", se arată în informarea companiei.
Potrivit RMGC, informaţia clasificată din contractul dintre companie şi statul român este contractul de licenţă, document care, însă, poate fi desecretizat dacă legea care permite clasificarea licenţelor miniere este modificată.
‘În ceea ce priveşte contractul de licenţă, acesta reprezintă informaţie clasificată, conform legii. Dacă statul român modifică legea şi permite desecretizarea licenţelor miniere, noi vom respecta legea, ca şi până acum’, conform investitorului de la Roşia Montană.
Premierul Victor Ponta anunţa, vineri, într-o postare pe Facebook, faptul că va solicita investitorului de la Roşia Montană desecretizarea contractului de la Roşia Montană, chiar dacă ”va stârni din nou muşuroiul de interese’.
‘Aşa cum am promis, vreau desecretizarea contractului de la Roşia Montană. Ştiu că se vor supăra mulţi, ştiu că voi stârni din nou muşuroiul de interese. Sunt curios ce vor mai inventa pentru a crea o noua diversiune. Am constatat că foarte mulţi sunt total dezinteresaţi să discutăm despre acest contract. După o discuţie cu miniştrii, voi cere direct companiei respective să accepte desecretizarea. Dacă acel contract ajută atât de tare România, n-ar avea nimic de ascuns, nu? Doar i s-a făcut lobby de la cel mai înalt nivel’, a susţinut Ponta, confirmată şi de Partidul Social Democrat /PSD/.
RMGC a fost înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt compania minieră de stat Minvest Deva – cu 19,31% şi Gabriel Resources – cu 80,69%.
Compania urmează să dezvolte cea mai modernă mină din România, la Roşia Montană, propunându-şi să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.
În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda şi Suedia.