Preţul gazului va fi de 365 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu zece dolari mai mic decât cel actual, a declarat Valeriu Lazăr. El a menţionat însă că, cel mai probabil, tariful pentru consumatori nu va fi modificat.

Potrivit lui Lazăr, prelungirea contractului pentru 2014 oferă oportunităţi pentru negocierea unui nou acord, având în vedere că cel precedent a expirat la 31 decembrie 2011, iar părţile nu au reuşit să semneze alt contract, cel vechi fiind prelungit anual.

În 2012 Chişinăul şi Moscova au abordat în câteva rânduri, la nivel înalt, problema semnării unui nou contract, dar nu au ajuns la un numitor comun. Moscova condiţionează semnarea unui nou acord de renunţarea de către Republica Moldova la documentele semnate în cadrul Tratatului Energetic European şi de rezolvarea problemei datoriilor la gaz, de peste patru miliarde de dolari.

Între timp Republica Moldova caută alternative de furnizare a gazului natural, astfel că la 27 august au început lucrările de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni, menit să asigure posibilitatea importului de gaze naturale din România.

SURSA: Agerpres