Ministerul Finanțelor a clarificat modul de calcul al termenului pentru transmiterea facturilor în sistemul național RO e-Factura. Conform reglementărilor, facturile trebuie transmise în sistem în termen de cinci zile calendaristice de la data emiterii.

Termenul de cinci zile este calculat începând cu ziua următoare emiterii facturii. El se încheie în a cincea zi, indiferent dacă aceasta este zi lucrătoare sau nelucrătoare.

Termenul pentru transmiterea facturilor în sistemul național RO e-Factura

De exemplu, dacă o factură este emisă pe 5 august, termenul de transmitere începe pe 6 august și se încheie pe 10 august.

Ministerul a subliniat, într-o postare pe Facebook, că transmiterea unei facturi pe 11 august ar fi considerată întârziată.

Utilizarea sistemului de facturare electronică obligatorie din 2025

În luna iunie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care extinde utilizarea sistemului de facturare electronică și pentru tranzacțiile între companii și consumatorii finali. Astfel, în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024, utilizarea acestui sistem va fi opțională. Ea devine obligatorie începând cu 1 ianuarie 2025. Toate persoanele impozabile care emit facturi către consumatori vor fi obligate să le raporteze prin sistemul RO e-Factura.

Există anumite excepții de la această obligație. Persoanele impozabile care emit facturi pentru operațiuni care nu sunt supuse TVA, sau pentru sume care nu se includ în baza de impozitare a TVA, conform Codului fiscal, nu vor fi obligate să utilizeze acest sistem. De asemenea, misiunile diplomatice, oficiile consulare, anumite instituții europene și forțele armate ale statelor membre NATO sunt exceptate, cu condiția să nu opteze voluntar pentru utilizarea sistemului.

Cine este exceptat de la utilizarea sistemului RO e-Factura

Asociațiile, fundațiile și agricultorii persoane fizice care beneficiază de regimul special pentru agricultori vor fi exceptați temporar de la utilizarea sistemului RO e-Factura. Acest lucru e valabil până la 30 iunie 2025, pentru a avea timp să se adapteze la noul sistem.

Dacă beneficiarii nu primesc facturile prin sistemul național RO e-Factura în termenul prevăzut, pentru bunurile livrate sau serviciile prestate care sunt plătite la momentul livrării sau prestării, aceștia pot notifica organele fiscale competente.

În plus, au fost aduse modificări legate de utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale. S-a decis excluderea accizelor din procedura de restructurare a obligațiilor bugetare. Această măsură vizează sprijinirea contribuabililor de bună credință, având în vedere că accizele sunt taxe speciale aplicate asupra consumului de produse accizabile. Ele sunt plătite de cumpărător. Plătitorul de accize are obligația să le declare și să le plătească la bugetul de stat.