Conform sondajului Eurobarometru Flash publicat marţi, marea majoritate a europenilor este conştientă de beneficiile roaming-ului fără tarife suplimentare. Mulţumită noilor norme ale UE în materie de roaming, în vigoare de la 15 iunie 2017, consumatorii îşi pot utiliza telefonul mobil atunci când călătoresc în altă ţară din UE ca şi cum ar fi acasă, cu alte cuvinte fără să plătească tarife suplimentare. Sondajul arată că 71% dintre europeni sunt la curent cu eliminarea tarifelor de roaming, iar 72% consideră că ei personal sau un cunoscut al lor vor avea de câştigat de pe urma acestui fapt. În rândul celor care au călătorit în străinatate după data de 15 iunie, procentajul celor care au aflat de noile norme este şi mai mare – şi anume 86%.
‘Constatăm că cetăţenii sunt entuziasmaţi de posibilitatea de a-şi utiliza telefonul la fel ca acasă atunci când călătoresc în interiorul UE, fără a se mai teme că vor avea un şoc la primirea facturii. La rândul lor, operatorii de telefonie mobilă investesc în reţelele necesare pentru a face faţă creşterea cererii. Noile norme ale UE privind telecomunicaţiile vor încuraja aceste investiţii, iar Parlamentul European şi statele membre ar trebui să adopte aceste norme cât mai curând posibil’, a declarat vicepreşedintele pentru piaţa unică digitală, Andrus Ansip.
La rândul său, comisarul european pentru economie digitală şi societate digitală, Mariya Gabriel, a apreciat că acesta este un exemplu de situaţie în care UE îmbunătăţeşte în mod concret viaţa cetăţenilor europeni.
‘Roamingul la tarife naţionale este o realitate: clienţii sunt mulţumiţi, consumul creşte, iar cererea de servicii mobile în rândul celor care călătoresc în interiorul UE este foarte mare. Atât consumatorii, cât şi operatorii, au de câştigat’, a adăugat comisarul.
Sondajul Eurobarometru Flash privind serviciile de roaming a avut loc la sfârşitul lunii august, după principala perioadă de concedii. Rezultatele au arătat că în această vară – prima fără tarife suplimentare de roaming pentru călătoriile în interiorul UE – oamenii au început să îşi modifice comportamentul atunci când îşi folosesc telefoanele în străinătate. Astfel, proporţia călătorilor care şi-au utilizat datele mobile în roaming la fel de des ca acasă s-a dublat în rândul celor care au călătorit după 15 iunie 2017 (31%) comparativ cu lunile anterioare (15%); în timp ce proporţia călătorilor care nu şi-au utilizat niciodată datele mobile s-a redus la jumătate după 15 iunie 2017 (21%) faţă de lunile anterioare (42%).
În general vorbind, utilizarea limitată a serviciilor mobile în străinătate este în scădere, numărul călătorilor care îşi închid telefonul fiind în prezent mai mic (12%) decât în perioada anterioară datei de 15 iunie (când procentajul era de 20%). Cu toate acestea, 60 % dintre călători au continuat să îşi limiteze, comparativ cu nivelul utilizării din ţara de origine, utilizarea telefonului mobil atunci când au călătorit în altă ţară din UE după 15 iunie 2017.
Impactul eliminării tarifelor de roaming asupra utilizării telefonului în străinătate este confirmat şi prin comparaţie cu sondajul Eurobarometru din 2014, care indica o utilizare a serviciilor de roaming şi mai limitată decât în lunile anterioare datei de 15 iunie 2017.
După prima vară fără taxe de roaming suplimentare, se poate observa că operatorii de telefonie mobila respectă, în general, noile norme. În strânsă cooperare cu autorităţile naţionale de reglementare, care sunt direct responsabile de punerea în aplicare, Comisia va continua să monitorizeze evoluţiile de pe pieţele serviciilor mobile din statele membre, pentru a se asigura că operatorii continuă să respecte noile norme, iar clienţii beneficiază în continuare de eliminarea tarifelor de roaming. AGERPRES