ROAMING: Românii vor vorbi mai ieftin şi în această ţară care nu face parte din UE

Tarifele de roaming vor fi eliminate de la 15 iunie în toate statele membre ale Uniunii Europene, iar în curând românii vor comunica mai ieftin şi în Israel.

Peste 200.000 de români trăiesc şi muncesc în Israel, iar în viitorul apropiat aceştia vor putea vorbi mai ieftin.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu, aflat în vizită în Israel, și omologul său israelian, Benjamin Netanyahu au participat joi la semnarea a două documente bilaterale: o declaraţie de intenţie privind reducerea tarifelor internaţionale de roaming între Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale din România şi Ministerul Comunicaţiilor din Israel şi o declaraţie de cooperare între Ministerul Economiei din România şi Ministerul Economiei şi Industriei din Israel.
Cea de a doua declaraţie comună vizează cooperarea în domenii precum transportul de energie electrică şi gaze naturale, cercetare, dezvoltare şi inovare, tehnologii înalte şi investiţii.

Comunitatea evreilor originari din România, stabiliţi în Israel, poate fi considerată ca una dintre cele mai importante, datorită atât numărului membrilor săi în raport cu populaţia statului, cât şi a contribuţiei aduse la înfiinţarea şi dezvoltarea statului.

În prezent, conform statisticilor oficiale israeliene, în Israel trăiesc 86.200 de cetăţeni născuţi în România. La acest număr putem adăuga şi 125.800 urmaşii familiilor originare din Romania născuţi în Israel, astfel încât se poate vorbi de un număr de 212.000 de persoane.

Caracteristici demografice ale comunităţii originarilor din România: o medie de vârstă ridicată (87% din israelienii născuţi în România au peste 55 de ani); răspândirea geografică: majoritatea s-au stabilit în Tel Aviv, Haifa si zona de Nord, iar restul în zona centrală, zona de sud şi Ierusalim; în cadrul populaţiei evreieşti a Israelului comunitatea de origine română are un mare procent de ocupaţii intelectuale.