Robert Wilhelm Bunsen s-a născut pe 30 martie 1811 în Göttingen şi a murit pe 16 august 1899 în Heidelberg. Bunsen a fost primul care a explicat în mod științific în anul 1846 formarea geizerelor.

Tot el a descoperit lampa Bunsen, precum și un fotometru numit Bunsen. Pe lângă alte merite ale lui se poate aminti faptul că după ce a ajuns profesor universitar în anul 1852 în Heidelberg a obținut în laborator cu ajutorul acidului azotic și electrolizei elemente pure (crom, magneziu, aluminiu, mangan, bariu, calciu și litiu).

În același an reușește împreună cu Sir Henry Roscoe obținerea gazului HCl (hidrogen clorurat care dizolvat în apă dă naștere acidului clorhidric). În anul 1859 împreună cu Kirchhoff va pune bazele analizei spectrale, ale elementelor chimice care sunt supuse la o supraîncălzire.

Pentru acest lucru a pus la punct o lampă cu gaz care-i poartă numele. Cu ajutorul analizei spectrale, Bunsen descoperă între anii 1860-1861, împreună cu Kirchhoff, metalele alcaline cesiu și rubidiu în apa minerală de la Bad Dürkheim.

SURSA
: Wikipedia