Robert Negoiță a plagiat?! Decizia CNATDCU după acuzațiile de plagiatură

În urma acuzațiilor de plagiat la adresa primarului sectorului 3 Robert Negoiţă, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a decis că sesizarea, depusă în urmă cu aproape patru ani, trebuie completată cu sursele bibliografice din care acesta a copiat, precum şi cu documente netransmise de Academia de Poliţie. În caz contrar, lucrarea poate fi declarată neadmisibilă.

„Consiliul General al CNATDCU a validat în şedinţa de vot electronic din perioada 27.03 2020 – 30.03.2020, conform procesului verbal al şedinţei înregistrat la MEC cu nr. 28762/30.03.2020, cu 33 voturi ”pentru„ şi 4 voturi ”abţinere”, din totalul de 50 membri, rezoluţia de completare de către partea reclamantă a sesizării cu extrase din sursele bibliografice din care se afirmă că s-a plagiat şi care sunt lipsă la dosarul sesizării, precum şi documentele netransmise de Academia de Poliţie ”Al. I. Cuza” din Bucureşti pentru sesizarea de plagiat înregistrată la UEFISCDI cu nr.1404/13.06.2016 şi respectiv la Ministerul Educaţiei şi Cercetării cu nr.16.177/I/15.06.2016, pe numele domnului Negoiţă I. Robert Sorin, pentru teza de doctorat cu titlul „Criza economico-financiară şi impactul acesteia asupra echilibrului social” , susţinută la Academia de Poliţie ”Al. I. Cuza” din Bucureşti. În cazul în care nu se transmit aceste documente solicitate prin prezenta decizie, sesizarea în cauză se poate declara ca fiind neadmisibilă”, este transmis în decizia din 1 aprilie 2020, semnată de academicianul Ioan Aurel Pop, președintele Consiliului General al CNATDCU.

Lucrarea semnată de Negoiță

„Teza de doctorat a lui Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, este plagiată de la prima până la ultima frază. Orice înlănţuire de cuvinte din cuprinsul celor 310 pagini ale lucrării care i-a adus titlul de doctor în Ştiinţe Juridice reprezintă munca intelectuală a altcuiva, însuşită de Negoiţă.

Teza este copiată integral din surse care sunt disponibile, în marea lor majoritate, pe internet. „Autorul” nu a folosit ghilimele şi nici nu a indicat sursele de unde a preluat conţinutul”, era scris într-un articol din 2016, pe site-ul pressone.ro

Robert Negoiţă a terminat liceul la vârsta de 31 de ani, în 2003. „Eram prea preocupat să fac bani, decât să mă ocup de şcoală. Cred că la BAC am avut nota 8… Nu-mi mai amintesc”, declara Negoiță în 2011, pentru Evenimentul Zilei.

Teza de doctorat a lui Robert Negoiţă, intitulată „Criza economico-financiară şi impactul acesteia asupra echilibrului social”, deşi abordează un subiect economic, a fost susţinută la Facultatea de Drept a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.

Ce regretă edilul

„Singurul lucru pe care îl regret este acela de a mă fi lăsat tentat, în trecut, de această „modă” a titlurilor academice. Este un episod pe care mi-l asum şi din care am învăţat o lecţie importantă: singurele realizări notabile sunt cele construite pe o bază sănătoasă! Mi-am asumat acest principiu în calitate de primar dar, din păcate, nu l-am avut în vedere din perspectiva academică. Cel mai probabil, îmi va fi retras titlul de doctor. Nu am niciun regret că acest lucru se va întâmpla, cu atât mai mult cu cât îmi dau seama că, în parcursul meu din administrația publică, cele mai importante au fost cunoștințele dobândite practic”, scria Robert Negoiță pe Facebook în 2016.