Robert Negoiță caută dreptatea la instanță
În cadrul unei întâlniri cu presa care a avut loc chiar în Parcul IOR, primarul sectorului 3, Robert Negoiță, umăr la umăr cu prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, au făcut „declarația de război” mafiei retrocedărilor.
Obiectul disputei este o parcelă de 12 hectare din parcul bucureștean care a fost retrocedată încă din 2005 de primarul general de atunci, Adriean Videanu. Chiar în acest spațiu a avut loc și conferința de presă.
Prefectul a anunțat că a atacat în instanță dispoziția de retrocedare. Cererea de chemare în judecată a fost depusă luni. Primăria Capitalei a fost chemată în judecată, instituția fiind emitentul dispozițiilor de retrocedare.
„În urma analizei celor două dispoziții privind retrocedarea acestor 12 hectare, parte din Parcul IOR, am decis să le atac în instanță. Și să cer anularea lor.
În opinia mea există elemente vădite de nelegalitate în ceea ce privește întocmirea și aprobarea lor de primarul general al municipiului București, în anul 2005.
Din punctul meu de vedere, acest teren de 12 hectare trebuie să rămână în domeniul public al Municipiului București. Acest teren nu putea fi retrocedat niciodată, iar retrocedarea din 2005 a fost abuzivă”, a declarat prefectul Rareș Hopincă.
Terenul nu putea fi retrocedat pentru că este arabil
Prefectul a spus că principalul motiv de nelegalitate este că terenul a fost retrocedat pe Legea 10, deși era teren arabil. Primarul Negoiță a detaliat că cele 12 hectare fac parte dintr-un corp de 767 de teren arabil constituit în anul 1921 în proprietatea unui cetățean numit Ivan Gruef.
În anul 1945, statul român a expropriat acest teren arabil în suprafață de 12 ha de la numiții Ivan Gruef și Elena Cantacuzino. În baza Legii 187/1945 privind reforma agrară. În 2005, ignorându-se faptul că a fost teren arabil, parcela a fost retrocedată în baza Legii 10/2001 și nu pe baza Legii 18/1991, cum cere în mod explicit legea. Este un element vădit de nelegalitate pe care instanța l-a constatat deja la fond.
Cei doi au arătat că terenul aflat acum în litigiu, de la momentul exproprierii sale în 1945, a fost tot timpul domeniul public al statului.
„A fost parc. Din fericire, Google are o memorie foarte bună. Dacă vom căuta imaginile din 2003-2005, vom vedea că aici au fost alei și nu în mod abuziv, cum susține Primăria Generală, că era câmp, neafectat de nicio investiție publică. Acest teren a fost domeniul public al statului și el trebuie să redevină domeniul public al statului”, a mai spus Rareș Hopincă.
Au fost 15 incendii
De la începutul anului 2022 până la finalul lunii august 2023, pe cele circa 12 ha retrocedate în Parcul IOR, au avut loc 15 incendii, în care au ars peste 2 ha din spațiul verde.
La 11 dintre cele 15 incendii, cauza probabilă stabilită de pompieri este că focul ar fi pornit de la o țigară. Alte două incendii au pornit din cauza focului pus intenționat. La restul, cauza a fost foc făcut pe spațiul verde, care a scăpat de sub control, au anunțat pompierii.
“Fiind teren arabil, de la cetățeanul menționat anterior și Elena Cantacuzino, trecând astfel în proprietatea statului român. Fiind teren arabil, această parcelă nu putea fi retrocedată în baza Legii 10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, ci trebuia, eventual, să facă obiectul unei cereri pe Legea Fondului Funciar Nr. 18 din 1991.
Mai mult decât atât, după intrare în proprietatea statului român, terenul a fost amenajat ca parc și a fost în permanență parte a domeniului public al Municipiului București. Este evident că acest teren nu putea fi retrocedat în forma și pe baza procedurii aplicate la emiterea Dispozitiilor 4333 si 4334 din 2005”, a spus Robert Negoiță.
Edilul a mai precizat că de la începutul anului, zeci de arbori de pe bucata retrocedată au fost tăiați. Atât de mulți încât din parc se văd blocurile de pe Bulevardul Nicolae Grigorescu. Deși înainte era pădure acolo. Cetățenii din zonă au alertat Poliția Locală care i-a amendat pe făptași.
Însă amenda maximă este de 100 lei pentru persoane fizice. Iar în 15 zile poate fi plătit jumătate din minim, respectiv 25 de lei. În afară de aceste amenzi simbolice, autoritățile nu au făcut nimic pentru a opri măcelul arborilor. Anul trecut, suprafețe importante din spațiul verde au luat foc. Iar zeci de copaci s-au uscat în mod misterios, fiind găurit trunchiul.
Reamintim că cele circa 12 hectare de spațiu verde au fost retrocedate în 2005. Anul trecut, proprietarii sau chiriașii au anunțat că doresc să construiască acolo un parc de distracții.