Robert Rekkers a îndeplinit funcţia de director general al Băncii Transilvania timp de peste 9 ani, fiind unul dintre cei mai longevivi manageri din industria bancară. Deşi contractul iniţial de colaborare cu BT prevedea o perioadă de 4 ani, acesta a fost reînnoit de 3 ori de către Consiliul de Administraţie.
„Cu siguranţă, Banca Transilvania va ocupa un loc aparte în cariera mea şi sunt mândru de rezultatele obţinute aici. Mi-a plăcut mai ales spiritul antreprenorial pe care l-am întalnit la BT şi mă bucur că banca a devenit una dintre cele mai mari instituţii bancare din România " a spus, la plecare, Robert Rekkers, conform unui comunicat al Băncii.
Înlocuitorul lui are o experienţă de 37 de ani în domeniul financiar – bancar, în companii de prestigiu cum ar fi General Electric, HSBC, The Chase Manhattan Bank, lucrând atât în Asia, cât şi în Europa. Este absolvent al Oxford University.
Peter Franklin va prelua acest mandat, începând cu 1 februarie 2012.
Olandezul pentru care România a devenit a doua patrie
Robert Rekkers, 51 de ani, a fost unul dintre cei mai influenți bancheri din România. La capitolul recorduri, despre Rekkers se pot spune foarte multe: este expatul care a stat peste 14 ani în România, alături de președintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, bancherul care a învățat și chiar preferă să vorbească românește, și nu în ultimul rând, singurul șef de instituție de credit care a înregistrat profit și a câștigat cotă de piață în plină criză financiară.
Rekkers a adus Banca Transilvania din coada clasamentului Top 10 bănci din România după valoarea activelor pe locul trei, dar fără să disproporționeaze raportul credite depozite, așa cum au făcut alte bănci în perioada de boom economic.
Timp de 10 ani a fost directorul general al Băncii Transilvania, una din cele două bănci locale cu capital privat românesc. În 1998 a venit prima dată în România ca președinte al ABN Amro Bank. Timp de 13 ani, olandezul Robert Rekkers și-a schimbat de șapte ori reședința ca expatriat în slujba băncii ABN Amro. Adică a stat, în medie, mai puțin de doi ani în fiecare țară. Deține un pachet de aproape 1% din acțiunile Băncii Transilvania.
Plecarea de la conducerea Băncii Transilvania (TLV) a lui Robert Rekkers, unul din ceu mai vechi şefi din sistemul bancar din România, a fost primită cu dezamăgire pe bursă de către investitorii în acţiunile băncii. Practic, titlurile Băncii Translivania au ajuns să fie printre puţinele tranzacţioanate în scădere, în condiţiile în care piaţa per ansamblu era pe creştere uşoară.
Deşi vestea demisiei lui Robert Rekkers a fost publicată pe site-ul Bursei la ora 8:45, înaintea începerii şedinţei de tranzacţionare (ora 10:00), în primă fază piaţa nu a părut afectată. Acţiunile aproape că au stagnat în primele minute.
Totuşi, după circa două ore de la debutul şedinţei, acţiunile TLV sufereau o pierdere cu circa 1,8%, până la 0,89 lei. Treptat, scăderea s-a temperat, astfel că în jurul orei 14:12, acţiunile se tranzacţionau la 0,8975 lei, în coborâre cu 0,94%, în contrast cu piaţa care avansa cu circa 0,5%.
La acest nivel de preţ, capitalizarea Băncii Transilvania era de 1,59 miliarde lei (366,3 milioane euro).