Principalii creditori ai sectorului agricol românesc și-au bugetat pentru acest an o valoare totală de aproximativ 25 de miliarde de lei, jumătate din sumă reprezentând finanțarea acordată de către bănci, a spus Robert Rekkers, director general al Agricover Credit, în cadrul conferinței Capital.
Suma este în creștere ușoară față de anul 2012, când alocarea totală a creditării agriculturii de către instituțiile bancare și cele nebancare s-a situate la un nivel de aproape 20 de miliarde de lei, potrivit datelor prezentate de directorul Agricover Credit. El a dat ca exemplu Olanda, unde annual creditele destinate agriculturii depășesc 70 miliarde de euro.
“Cine finanțeză agricultura românească? În 2016 circa 25 mld de lei este suma alocată de instituțiile bancare și nebancarea pentru finanțarea fermierilor. Din suma aceasta circa 12 miliarde de euro este acordată de bănci, iar 5,5 miliarde de lei de IFN-uri. Trebuie să oferim mai mult. Trebuie optimizat acest sector. Băncile finanțează cu precădere credite fermierilor mari, proiecte cu fonduri europene să ofere credite în baza APIA”, a spus Robert Rekkers.
Potrivit lui, pentru a susține în mod real dezvoltarea agriculturii avem nevoie de soluții de finațare specializate. “Apetitul pentru risc în finanțarea agriculturii este în creștere. Fermierii plătesc. Businessul este despre oameni și dacă ei sunt legați de acest pământ sunt dispuși să plătească mai mult. Totuși, nivelul de îndatorare devine din ce în ce mai mare. Fermierii mici vor fi afectați pentru că au prețuri mai mici pentru recolte. Prețurile pentru inputuri nu au scăzut”, a spus directorul general al Agricover Credit.