Are două doctorate în economie, unul la ASE București, unde și profesează, și unul la Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne. Orice țară din lume are nevoie de certitudini, lucruri plapabile, pe care se poate construi.
În zona expertizei contabile, un domeniu din ce în ce mai vast și complex, CECCAR a devenit o astfel de certitudine, iar aceasta se datorează președintelui organizației, Robert Șova. Prezent la Gala Premiilor Capital, fostul președintele CECCAR a primit premiul pentru „Expertiză de top în consultanța contabilă”.
Robert Șova, prezent la Gala Premiilor Capital
„Bună seara tuturor. Sunt deosebit de onorat să primesc această apreciere din partea unei publicații pe care noi, experții contabili o considerăm un lider în ceea ce înseamnă informația financiară, dar nu numai, chiar și educația financiară. Noi suntem cei care stăm de-a dreapta antreprenorilor, cei care dăm vești bune, câteodată dăm vești mai puțin bune, dar cei care cu siguranță vă consiliem și vă apărăm de tot ceea ce înseamnă amenințări la securitatea și soliditatea business-ului dumneavoastră.
Felicităm Capital pentru împlinirea celor 30 de ani de activitate. Noi, o profesie care anul trecut am împlinit centenarul, vă urăm să prindeți și voi centenarul și suntem convinși că în continuare așa politic, presă profesionist vom contribui la ceea ce spunea antevorbitorul meu, la crearea acelei sinergii care să conducă la ieșirea României din acest con de penumbră, în acre există astăzi și să redevenim ceea ce România a reușit să fie în anii interbelici.
Să construim o țară de care să fim mândri și atunci când suntem în Europa să nu mai fim puși să ciocănim la uși, ci să fim invitați. Vă mulțumesc”, a spus acesta.
Ce înseamnă această profesie în România?
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, sau pe scurt CECCAR, este organismul profesional din țara noastră care are în vedere profesia contabilă din România. De asemenea, acesta funcționează potrivit Ordonanței Guvernului nr. 65/1994, care se referă la organizarea activității de expertiză contabilă și a contabililor autorizați. Această ordonanță a fost republicată, cu modificările și completările care s-au realizat ulterior.
Cu ocazia deschiderii lucrărilor Congresului profesiei contabile, ediția a XXII-a, Robert Șova a ținut un discurs prin care a menționat care este evoluția profesiei contabile, dar și ce înseamnă, de fapt, această profesie în România. Și globalizarea a fost una dintre temele atinse de președintele CECCAR, mai ales că acesta a transmis că „mediul de afaceri fructifică din ce în ce mai mult efectul economiei pe scară, în sensul în care, astăzi, business-urile sunt gândite pe volum și pe marjă adăugată mică”.
De asemenea, acesta a continuat, spunând că „profesionistul contabil trebuie să devină mâna dreaptă a antreprenorului deoarece prin utilizarea tehnologiilor, acele taskuri mai puțin aducătoare de valoare adăugată pentru companie sunt automatizate, iar noi va trebui să ne utilizăm competențele pentru a traduce, de fapt, cifrele pe care le obținem prin situațiile financiare într-un limbaj ușor de înțeles pentru antreprenori și, mai mult decât atât, să venim cu soluții concrete pentru stabilitatea și dezvoltarea afacerii”.