Roberta Anastase, exmatriculată de la doctorat. Decizia a fost luată de Universitatea din București

Roberta Anastase

SURSA FOTO: Dreamstime

Roberta Anastase, fost președinte al Camerei Deputaților, a primit o notificare cu privire la exmatricularea sa de la doctorat. Ce se întâmplă acum cu senatorul liberal?

Roberta Anastase, exmatriculată de la doctorat

O controversă a izbucnit la Universitatea din București, după ce decanul Facultății de Științe Politice, Cristian Preda, a făcut public faptul că Roberta Anastase, senator PNL și fost președinte al Camerei Deputaților, a fost exmatriculată de la doctoratul în Științe Politice.

Chiar și așa, rectorul universității a aprobat ilegal o nouă amânare, spune Cristian Preda.

Potrivit decanului Preda, Roberta Anastase s-a înscris la doctorat în toamna anului 2016, sub îndrumarea profesorului Radu Carp, un coleg de partid.

După cei trei ani prevăzuți pentru susținerea tezei de doctorat, Roberta Anastase a primit o primă perioadă de grație de la rector, cu condiția ca 50% din teză să fie redactată. Ulterior, rectorul a aprobat o a doua perioadă de grație în 2021 și 2022.

Conform regulamentelor universitare, până pe 1 octombrie 2023, teza trebuia să fie susținută. Cu toate acestea, Anastase nu a reușit să îndeplinească acest termen, iar decanul a solicitat exmatricularea sa. Cu sprijinul profesorului său îndrumător, Radu Carp, Anastase a cerut rectorului o nouă amânare și a primit aprobarea în ciuda lipsei unei baze legale pentru aceasta.

„Regret că trebuie să vorbesc despre asta în plină campanie electorală pentru rectorat. Dar e vorba despre o încălcare gravă a regulamentelor universitare. Iată, pe scurt, cazul: În toamna anului 2016, s-a înscris la doctorat la Științe Politice Roberta Anastase. Sub îndrumarea colegului ei de partid, prof. Radu Carp.

După cei trei ani cât durează doctoratul, Anastase a primit o primă perioadă de grație de la rector. E legal, dacă avea 50% din teză redactată. Peste un an, rectorul i-a aprobat o a doua perioadă de grație. În 2021 și 2022, tot rectorul i-a mai făcut cadou alte două amânări.

Până pe 1 octombrie 2023 teza trebuia susținută. N-a fost”, scrie pe Facebook Cristian Preda, decanul Facultății de Stiințe Politice.

Decizia nu va fi pusă în aplicare

Decanul Cristian Preda a declarat că nu va pune în aplicare decizia ilegală și va cere Consiliului Facultății de Științe Politice să examineze responsabilitatea profesorului Radu Carp în această speță. Totodată, el a solicitat rectorului anularea deciziei din 17 noiembrie și a pus sub semnul întrebării motivul pentru care s-au acordat atâtea excepții pentru Roberta Anastase.

„Informat de secretariatul școlii doctorale, am cerut exmatricularea doctorandei care n-a fost în stare să termine în șapte ani ceea ce alții fac în trei. Pe 15 noiembrie a.c., RA a fost notificată că e exmatriculată, conform procedurii în vigoare (atașez mesajul trimis de secretara școlii doctorale). Două zile mai târziu, cu sprijinul îndrumătorului său, prof. Radu Carp, Roberta Anastase a solicitat rectorului o nouă amânare.

A primit aprobarea trei zile mai târziu. Anexez cererea pe care se vede clar, în dreapta sus, lângă o semnătură <cu bară>, ștampila <Universitatea din București / Se aprobă/Rector>. Nu voi pune în aplicare această dispoziție, fiindcă ea încalcă legea. Voi cere Consiliului FSPUB să examineze responsabilitatea colegului Radu Carp în această speță.

Dar, până atunci, îi solicit rectorului să anuleze decizia din 17 noiembrie. Și mă întreb de ce Marian Preda a acceptat atâtea excepții pentru Roberta Anastase? Chiar e musai ca ea să aibă un doctorat? Nu era suficient cel al lui Bode? Așa depășim noi UBB?”, încheie Preda.

SURSA FOTO: Facebook/Roberta Anastase

Ce studii are Roberta Anastase?

Potrivit CV-ului depus la Camera Deputaților, Roberta Anastase a absolvit Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Ploiești în 1994.

Apoi, a terminat Facultatea de Sociologie, Psihologie și Asistență Socială, Universitatea București – secția Sociologie în 1998.

Ulterior, în perioada 1998-2000, a urmat studii aprofundate la Facultatea de Științe Politice, secția Studii Europene, Universitatea București.

CV-ul mai arată și ce cursuri și seminarii a urmat:

  • 2005-2006: Stagiu de pregătire privind funcționarea Parlamentului European, organizat de Școala Națională de Administratie (ENA), Strasbourg, Franța.
  • August 2005: Seminar „Standardizare, acreditare și certificarea conformității”, București.
  • Aprilie 2005: Program de pregătire a parlamentarilor români pentru statutul de parlamentar-observator la Parlamentul European, Bruxelles, Belgia.

Acesta nu sunt singurele seminarii urmate. Mai este vorba și despre:

  • August 2004: Programul “România în Statele Unite” organizat de Consiliul American pentru Tineri Lideri Politici, Statele Unite şi Fundatţa pentru Pluralism; SUA
  • Noiembrie 2003: Cursul “Managementul campaniei electorale” organizat de “Institutul Naţional Democratic” din Statele Unite, Bucureşti
  • Mai – Iulie 2002: Cursul “Agenda Cetaţeanului şi agenda politică” organizat de “Fundaţia pentru Pluralism” şi “National Endowment for Democracy”, Bucureşti
  • Aprilie 2002: Seminarul local “Femeile pot reuşi” organizat de Fundaţia “Şanse Egale”, Ploieşti
  • Octombrie 1999: Sistemul socio-politic britanic” organizat de “Westminster Foundation”, Blackpool
  • Iulie 1997: Programul “Săptămâna Toleranţei, Adevărului şi Speranţei” organizat de Ministerul Tineretului, Costineşti
  • 1995-1996: Şcoala tinerilor lideri politici” organizată de “Fundatia pentru Pluralism” şi “Westminster Foundation” din Marea Britanie, Sinaia
  • Octombrie 1995: Seminarul “Academia de Tineret”, Budapesta