„Bucureştiul nu e România“, le spune investitorilor străini Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, îndemnându-i să caute oportunităţi în întreaga ţară. Barnett îi asigură că vor avea aici o viaţă frumoasă.
Capital: Când îşi va reveni piaţa muncii din Marea Britanie, astfel încât muncitorii români să îşi găsească de lucru?
Robin Barnett: Cred că este prematur să discutăm despre acest lucru. Există muncitori români care lucrează, în prezent, în Marea Britanie, conform acordului dintre cele două state. Dacă întrebarea se referă la perspectivele pieţei muncii din Marea Britanie, anul viitor aşteptăm o uşoară creştere economică, legată, fireşte, şi de scăderea ratei şomajului. În prezent, în Marea Britanie şomajul a atins 6,4%, adică situaţia este mai bună decât în alte state.
Capital: Graba cu care se încearcă adoptarea proiectelor celor patru coduri are legătură cu viitorul Raport pe Justiţie al Comisiei Europene?
Robin Barnett: România avea nevoie de coduri noi. Aceste coduri reflectă întregul sistem judiciar, iar funcţionarea lui eficientă este extrem de importantă atât pentru oamenii de afaceri români, cât şi pentru investitorii străini. După cum am observat, se întâmplă ca societatea civilă şi cei care elaborează legile să nu fie întotdeauna de aceeaşi părere. Trebuie să existe un proces de consultare, iar în final Parlamentul va decide oportunitatea de a trece de la consultări la luarea unei decizii.
Capital: Recentele arestări din România sunt legate de lupta împotriva corupţiei sau, pur şi simplu, se întâmplă pentru că 2009 este un an electoral?
Robin Barnett: Nu pot comenta cazuri individuale. Însă, în orice ţară, indiferent că este România sau Marea Britanie, unele arestări atrag mai multă publicitate decât altele.
Capital: Sunt noile măsuri fiscale ale guvernului Boc de natură să descurajeze investitorii străini?
Robin Barnett: Cred că atunci când investitorii decid să vină în România se uită la întregul pachet: forţa de muncă şi nivelul de pregătire al acesteia, salarii, oportunităţi regionale ale pieţei etc. Nu cred că numai un singur factor este relevant, chiar dacă este vorba de politica fiscală. Însă, dacă întregul pachet oferit de România este mai puţin competitiv decât cel din ţările vecine, atunci investitorii se reorientează.
Capital: Este interesată vreo companie britanică să intre în curând în România?
Robin Barnett: Ambasada derulează o activitate intensă pentru atragerea investitorilor britanici în România, dar şi a celor români în Marea Britanie. În curând vom avea o misiune de afaceri din Irlanda de Nord. Există un interes uriaş pentru a investi în România. Recent, am participat alături de domnul Ion Jingă, ambasadorul României la Londra, la un mic dejun de afaceri. Pot să vă spun că a existat un interes real, altfel nu îmi pot explica de ce au venit atâţia oameni de afaceri la o oră matinală, să discute despre oportunităţile de a investi în România. Dacă vedem o continuare a investiţiilor? Da. Nu am observat nicio scădere semnificativă a interesului arătat de investitorii britanici, iar cei care sunt deja prezenţi în România au devenit şi mai activi. De exemplu, Provident Financial şi-a deschis recent o nouă filială la Timişoara, iar exemplele pot continua. În ceea ce priveşte oportunităţile de a investi în Marea Britanie, cred că sectorul IT, aflat în plină dezvoltare, este un domeniu care ar putea atrage investiţii din România.
Capital: Ce schimbări majore vor aduce deciziile luate în cadrul recentului summit G 20 de la Londra?
Robin Barnett: Mesajul a fost de promovare a încrederii şi de stimulare a creşterii economice. Una dintre măsurile importante a fost aceea de a mări fondurile alocate FMI. Soluţia pentru ieşire din criză nu este numai de ordin economic, ci şi de încredere în sistemul bancar şi în consumatori. La sfârşitul lui 2010 sperăm să atingem o creştere economică globală de circa 2%. O altă măsură importantă a fost cea referitoare la înlăturarea măsurilor protecţioniste şi de promovare a unei pieţe libere.
Capital: Aşadar, anul viitor, vom putea întrezări luminiţa de la capătul tunelului?
Robin Barnett: Realitatea este că niciodată nu au fost vremuri mai dificile pentru cei care fac prognoze economice. Dar măsurile pe care le va adopta comunitatea internaţională vor conduce, anul viitor, la o redresare şi la o creştere economică.
Capital: Ce părere aveţi despre preţurile şi costul vieţii din România?
Robin Barnett: Realitatea ne arată că unele bunuri şi servicii sunt relativ scumpe faţă de puterea de cumpărare a românilor. Probabil, este vorba de adaptarea la piaţa unică europeană. Pentru o economie este foarte important să aibă o pătură de mijloc bine închegată, şi nu doar câţiva oameni foarte bogaţi.
Capital: Care consideraţi că sunt motivele pentru care întâmpinăm probleme în absorbţia fondurilor europene?
Robin Barnett: Nu este o problemă specifică României. Dacă ne uităm la statele care au aderat în 2004, niciunul nu a avut un grad de absorbţie impresionant. Nu este vorba doar de birocraţie. A pregăti un proiect bun este un proces complex. Orice administraţie publică are nevoie de timp pentru a se obişnui cu cerinţele europene. Dacă vrei proiecte bine făcute trebuie să pui accent pe procesul de instruire în managementul programelor şi al proiectelor. Nu există soluţii miraculoase. Este nevoie de timp, efort, răbdare şi, nu în ultimul rând, de profesionalism.
Capital: Referitor la situaţia politică şi economică actuală, ce ar trebui să evităm să facem?
Robin Barnett: Atâta timp cât situaţia economică este îngrijorătoare, cred că ceea ce aşteaptă toate pieţele internaţionale sunt decizii economice previzibile, sustenabile şi clare, care să inspire încredere. De exemplu, încheierea negocierilor cu FMI a redat încrederea în piaţa autohtonă, iar acest lucru s-a reflectat în evoluţia pozitivă a cursului leu-euro.
Capital: După atâţia ani petrecuţi în România, dacă este să faceţi o scurtă analiză, care ar fi concluziile?
Robin Barnett: Țara dvs. are un potenţial uriaş. Pentru cei care doresc să vină aici, mesajul meu este: „România nu este numai Bucureştiul“. Nu mă gândesc la două Românii, ci la o diversitate de oportunităţi de afaceri în toată ţara. Investitorilor le mai spun că în România pot avea o viaţă frumoasă.
«Atâta timp cât situaţia economică este îngrijorătoare, toate pieţele internaţionale aşteaptă decizii economice previzibile şi clare, care să inspire încredere.»
1,2 mld. de euro reprezintă învestiţiile britanice în România, Regatul Unit fiind al şaptelea mare investitor în ţara noastră. Sectoarele în care s-au investit sunt: consultanţă, energie, infrastructură etc.
Majorare de 11% a importurilor din Anglia
Importuri din Marea Britanie
• Valoarea totală a importurilor a fost, în 2008, de 731 de milioane de lire sterline, cu 11% mai mult decât în 2007
• Sectoare: instalaţii şi echipamente electrice, textile, produse chimice şi farmaceutice etc.
• România reprezintă a 40-a piaţă de export pentru Marea Britanie.
Exporturi din România
• Valoarea totală a exporturilor a fost, în 2008, de 738 de milioane de lire sterline, cu 21% mai puţin decât în 2007
• Sectoare: textile/îmbrăcăminte, instalaţii şi echipamente electrice, mobilă etc.
• România este al 44-lea exportator în Marea Britanie.