Românii care au credite la bănci primesc o nouă lovitură. Indicele ROBOR la trei lui, în funcție de care sunt calculate dobânzile variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, înregistrează o nouă valoare record.

Potrivit datelor publicate de BNR, la începutul acestei săptămâni, Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 6,87%, spre deosebire de valoarea de vineri, de 6,79%.

Același lucru s-a întâmplat și cu Indicele ROBOR la 6 luni, care este utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă. Potrivit datelor publicate luni de BNR, acesta a urcat la 7,06% de la 7,00%.

Indicele ROBOR la 12 luni a crescut și el

În aceeași situație se află și Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni. BNR adună că acesta a urcat la 7,24% de la 7,17%.

Menționăm faptul că ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. În ceea ce privește evoluţia ROBOR, aceasta este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Referitor la Indicele IRCC, care este folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, acesta este cotat la 2,65% pentru T1/2022.

Indicele ROBOR ar putea ajunge la 6,94%

În acest sens, estimările analiștilor sunt din ce în ce mai sumbre. Marea majoritate dintre ei consideră că Indicele ROBOR la trei luni ar urma să ajungă în următoarele 12 luni la 6,94%, se arată într-un sondaj aferent lunii mai realizat de Asociaţia CFA România.

Ultima dată când ROBOR la 3 luni a atins o valoare atât de mare a fost pe 3 decembrie 2012, când a fost 6,30%. Efectele războiului din Ucraina se resimt și ele în condițiile în care la începutul anului 2022, Indicele ROBOR la trei luni înregistra o valoare de doar 3,02% pe an, adică aproape jumătate din cea de acum.

Amintim faptul că săptămâna trecută BNR a decis să majoreze dobânda-cheie de la 3,75% la 4,75%. Tot săptămâna trecută a fost majorată și rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75% pe an.