Studenţii de la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii ''Babeş-Bolyai'' au prezentat, duminică, doi roboţi inteligenţi, în cadrul unei competiţii cu scop educativ.
Unul dintre cei doi roboţi a fost programat să identifice şi să strângă deşeurile din plastic sau metal, iar celălalt să şteargă geamuri.
Conceperea şi realizarea de astfel de prototipuri care să fie prezentate apoi de echipele de studenţi în cadrul unui concurs reprezintă deja o tradiţie a Facultăţii de Matematică a UBB, aceasta fiind a cincea ediţie.
Conferenţiarul Mihai Oltean, care este profesorul studenţilor, a explicat că în cadrul competiţiei, care se numeşte ”UBBots 2012 – ziua roboţilor inteligenţi”, studenţii vor primi şi note.
”Două echipe de câte patru studenţi de anul III ai secţiei Informatică, de la Facultatea de Matematică şi Informatică a UBB, au realizat doi roboţi, EcoSorter, care sortează gunoiul menajer, şi SkyWasher, robotul care spală geamurile, prezentaţi în cadrul competiţiei ‘UBBots 2012 – ziua roboţilor inteligenţi’. Ne interesează în primul rând utilitatea roboţilor, cu cât utilitatea va fi mai mare, cu atât notele vor fi mai mari”, a spus profesorul.
Prima echipă care şi-a prezentat proiectul a declarat că scopul a fost realizarea unui roboţel care să poată identifica deşeurile de plastic sau metal, cu ajutorul unei camere video, pe care apoi să le sorteze în două containere diferite.
”În funcţie de tipul obiectului găsit, sticlă de plastic sau doză de aluminiu, robotul îl va prinde, ridica şi depozita în containerul corespunzător. El va continua să repete această acţiune la nesfârşit, astfel încât atât obiectele iniţiale, cât şi cele apărute mai nou în perimetru vor fi găsite şi colectate. Robotul are şi voce şi anunţă fiecare operaţiune pe care o face. Considerând că majoritatea firmelor de salubrizare colectează plasticul şi metalul, avem convingerea că acest robot este util, necesar şi poate face diferenţa pentru viitorul imaginat de fiecare dintre noi”, a spus Ovidiu Pârvu, unul dintre membrii echipei.
Cealaltă echipă a avut un proiect la fel de ambiţios, ei dorind să realizeze un robot care să spele geamurile clădirilor înalte.
Membrii echipei au spus că ideea le-a venit de la colege, care au spus că nu pot curăţa ferestrele de la camerele din cămin.
”Robotul Sky Washer este o platformă capabilă să se deplaseze în zbor, şi care oferă un modul dedicat curăţării sau spălării geamurilor clădirilor. Robotul are un giroscop, accelerometru, senzori de distanţă, şi două camere video, fiind capabil să execute mişcări foarte fine în spaţii restrânse – de corecţie, de ajustare a înălţimii şi a distanţei dintre el şi geam dar şi mişcări de curăţare. Oferind mobilitate şi automatizare, Sky Washer se prezintă ca o potenţială alternativă a modului clasic de a curăţa componentele din sticlă ale clădirilor”, a explicat studentul Vlad Cristea.
El a precizat că deocamdată robotul doar curăţă geamurile doar de praf, el neputând suporta un recipient cu apă.
Atât profesorul Mihai Oltean, cât şi studenţii au explicat că roboţii sunt doar nişte prototipuri, respectiv o primă variantă a unor idei care ar trebui perfecţionate. Această etapă însă ar presupune un parteneriat între facultate şi firme doritoare să investească într-o asemenea idee şi care să asigure şi suportul tehnic sau financiar necesar.
Mihai Oltean a explicat că această etapă încă nu a fost atinsă până acum, deoarece de cinci ani, de când se organizează acest concurs, doar câteva firme s-au arătat interesate de prototipuri, dar niciuna nu a mers până la capăt.
<iframe src="https://player.vimeo.com/video/37336340?title=0&byline=0&portrait=0" width="400" height="300" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe><p><a href="https://vimeo.com/37336340">Etapa de testari II</a> from <a href="https://vimeo.com/user9700270">ecosorter</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>
SURSA: Agerpres