Experţii în tehnologie sunt de părere că maşinării superinteligente precum cele din filme ca “Terminatorul” sau “Matrix” vor exista în mai puţin de 16 de ani.
Oamenii de ştiinţă consideră că vom avea de-a face cu o singularitate tehnologică (momentul în care inteligenţa artificială va detrona mintea umană) în mai puţin de 20 de ani. Conform legii lui Moore, se estimează că în aproximativ 20-30 de ani computerele vor depăși puterea de calcul a creierului uman, care este de ordinul a 1014 operații pe secundă. Părerile între specialişti sunt împărţite. În timp ce unii spun că oamenii îşi vor depăşi limitările fizice cu ajutorul maşinăriilor, alţii cred că oamenii îşi vor pierde majoritatea abilităţilor şi vor fi absorbiţi de inteligenţa artificială.
Futurologul Ray Kurzweil, care a scris mai multe cărţi despre singularitatea tehnologică, estimează că maşinăriile vor fi mai inteligente deât oamenii până în 2029 şi în 2045 vor fi de miliarde de ori mai puternice în comparaţie cu inteligenţa umană.
Bill Hibbard, profesor de IT la Univeritatea Wisconsin-Madison, nu face predicţii îndrăzneţe, însă este convins că inteligenţa artificală va ajunge la nivelul celei umane cândva în acest secol.
Ernest Davis, profesor la Universitatea din New York, este mult mai sceptic. "Nu văd niciun semn în direcţia creări unei singularităţi", a declarat acesta. "Deşi în prezent avem calculatoare capabile să joace Jeopardy (Rişti şi câştigi) şi să facă diferite operaţiuni complexe, acestea sunt încă la ani lumină de mintea unui copil de 7 ani, în termeni de viziune, limbaj, intuiţie sau cunoştinţe despre cum funcţionează lumea fizică", spune Davis.
Acesta dă şi un exemplu în acest sens. "O persoană care vede cum cineva scapă o cană de cafea pe jos ştie imediat care va fi rezultatul, în timp ce un robot trebuie să facă mai multe analize, simulări şi măsurători pentru a înţelege rezultatul", conchide Davis.
Joan Slonczewski, microbiolog la un liceu din Statele Unite, trage însă un semnal de alarmă şi avertizează că oamenii au renunţat deja la mai multe sarcini inteligente precum abilitatea de a scrie, de orientare, de memorare sau de a face calcule. "De la inventarea tiparului de către Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg oamenii au învăţat în mod constant diferite lucruri pe care acum le transmitem maşinăriilor. În prezent şi anumite activităţi precum îngrijrea celor bolnavi sunt transferate către roboţi", spune Slonczewski.
<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/_Wlsd9mljiU?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Sursa: livescience.com