Roboţi care pot să dea o mână de ajutor în caz de dezastru - să stingă un incendiu, să deschidă o valvă, să-şi croiască drum printre dărâmături - sunt expuşi începând de miercuri la Tokyo.
Expoziţia internaţională, organizată din doi în doi ani, reuneşte aproape de 450 de participanţi, număr-record de la lansarea sa, acum patru decenii. Dintre aceştia, 57 provin din alte ţări, printre care Franţa, Marea Britanie, Rusia, Coreea de Sud.
Arhipelagul nipon, situat pe Centura de Foc a Pacificului, cunoaşte o întreagă paletă de dezastre, de la cutremure de pământ la taifunuri, tornade, ample inundaţii, alunecări de teren şi erupţii vulcanice, şi încearcă să se pregătească pentru ele cât mai bine.
Doi dintre roboţii prezentaţi la Tokyo au fost dezvoltaţi în cadrul unui proiect lansat după seismul urmat de tsunami din 11 martie 2011, care a ucis peste 18.500 de persoane de-a lungul zonei de coastă din nord-estul ţării şi a provocat accidentul nuclear de la Fukushima.
HRP-2 Kai, cu înălţimea de 1,70 metri, poate să identifice dărâmături şi să le ocolească pentru a nu se împiedica, a explicat Fumio Kanehiro, care face parte din echipa de cercetători care a dezvoltat acest robot.
Ceva mai mare (1,88 m), Jaxon este în măsură să se aplece şi chiar să meargă în patru labe când detectează un tavan prea jos. Robotul poate, de asemenea, să deplaseze obstacole şi să degajeze un drum, chiar şi într-un mediu riscant pentru om.
Spre deosebire de filmele hollywoodiene în care roboţii pot să alerge, să sară şi să zboare cu viteză, aceste prototipuri sunt mai degrabă lente, având nevoie de secunde bune pentru a efectua cel mai mic gest.
Aceşti roboţi au probleme de echilibru pe terenurile accidentate, a recunoscut Shuji Yumitori, responsabil al diviziei de robotică din cadrul Organizaţiei pentru dezvoltarea noilor energii şi tehnici industriale (NEDO). El speră ca roboţii să poată fi comercializaţi peste numai cinci ani.
Pentru moment, aceşti roboţi nu excelează în competiţiile internaţionale. În luna iunie, cu prilejul unui concurs organizat în SUA, câştigat de oamenii de ştiinţă sud-coreeni, Jaxon a trebuit să fie evacuat pe o brancardă.
'Prioritatea noastră nu este să câştigăm', a subliniat Shuji Yumitori, potrivit căruia este vorba în primul rând de 'a crea ceva util pentru oameni'.AGERPRES