VESTE de la DACIA! este FĂRĂ PRECEDENT!

Grupul auto francez Renault intenţionează să ia măsuri pentru a îmbunătăţi competitivitatea uzinei Dacia de la Piteşti şi a evita astfel ca aceasta să fie depăşită de noua uzină Renault de la Tanger (Maroc), a declarat luni directorul general de la Renault România, Nicolas Maure.

Nicolas Maure a explicat că Renault va creşte gradul de automatizare, va ţine cub control majorările salariale şi nu va înlocui posturile rămase libere după plecarea unor angajaţi.

Renault a preluat Dacia în 1999 şi în prezent uzina de la Mioveni, unde lucrează 14.000 dintre cei aproximativ 17.000 de angajaţi Renault din România, suferă de pe urma creşterii costurilor salariale, precum şi din cauza lipsei de autostrăzi în România. În plus, noua uzină de la Tanger asamblează aceleaşi modele Dacia ca şi uzina de la Mioveni, de la deschiderea sa în 2012.

Directorul general de la Renault România a subliniat că pentru a creşte competitivitatea uzinei de la Mioveni, Renault are de gând ca în cinci ani să crească gradul de automatizare până la 20%, de la doar 5% în prezent. Nicolas Maure a explicat că, deşi marile uzine de construcţii de automobile din ţările occidentale sunt automatizate în proporţie de până la 90%, Renault nu vrea să meargă prea repede în această direcţie în România pentru a evita un 'tsunami' în ceea ce priveşte locurile de muncă.

Chiar dacă salariile din România sunt cele mai scăzute din Uniunea Europeană, muncitorii de la Mioveni primesc un salariu mai mare decât salariul mediu pe economie din România şi de aproape 2,5 ori mai mare decât cel al salariaţilor Renault din Maroc.

"Trebuie să fim realişti şi, dacă vrem ca uzina să rămână competitivă, trebuie încetinit ritmul majorărilor salariale pentru o perioadă de timp", a declarat Nicolas Maure, adăugând că uzina de la Mioveni rămâne în faţa celei de la Tanger în termeni de competitivitate.

Aproximativ 340.000 de vehicule au ieşit anul trecut de pe porţile uzinei de la Mioveni, iar producţia ar urma să crească uşor în acest an, ceea ce înseamnă că uzina din Româna va funcţiona la capacitate maximă, 350.000 de unităţi.

"Cu toate acestea, volumul producţiei la uzina de la Tanger va creşte mult mai mult în 2015. În consecinţă, decalajul care ne separă ar putea fi redus şi de acea este important să ne întărim competitivitatea", a precizat Nicolas Maure. Acesta a mai spus că, în decurs de 12 până la 18 luni, va fi reluat exportul de componente şi piese auto spre Iran în cazul în care statele occidentale şi regimul de la Teheran vor ajunge la un acord cu privire la programul nuclear al Iranului.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană. AGERPRE