California produce aproximativ 90% din căpșunile Americii, dar seceta severă din această vară și lipsa forței de muncă amenință fructele. O companie de peste Ocean speră să schimbe asta cu puterea roboților, potrivit CBS News.
Compania lui Eric Adamson se află în spatele unei ”revoluții robotice” a căpșunilor. Aceștia sunt programați să gândească singuri, având camere care simt textura și culoarea fructelor.
Dacă dă peste o căpșună necoaptă, robotul se repoziționează pentru a avea un unghi mai bun
Fabricat de o companie din Colorado, numită Tortuga AgTech, robotul se rotește printre răsaduri, pe roți robuste, apoi se oprește în fața fructelor. Un braț articulat manevrează șirul de senzori printre frunze; software-ul de viziune artificială scotocește datele senzorului în căutarea fructelor coapte.
Dacă dă peste o căpșună necoaptă, robotul se repoziționează pentru a avea un unghi mai bun.
Pot alege căpșunile cu o precizie de 95%
Roboții creați de compania Tortuga lucrează într-un câmp hidroponic. Cultivarea hidroponică este una în care apa este utilizată pentru ca o plantă să crească. Roboții pot să culeagă aproape tot atâtea fructe cât culegătorul uman, cu o precizie de 95%. ”Ne așteptăm să facă unele greșeli”, spune Eric Adamson, care susține că roboții pot alege căpșunile cu o precizie de 95%.
Spre deosebire de om, robotul creat de cei de la Tortuga nu are nevoie de pauze, nu se poate îmbolnăvi, este întotdeauna gata să lucreze și poate să culeagă non-stop.
Nu doar roboții învață acum. Jeanpol Rodriguez se ocupă acum de roboții care culeg căpșuni. El spune că nu știa nimic despre robotică, înainte de a prelua acest rol. ”Robotul face toată treaba!”, a declarat Rodriguez pentru CBS News.
Ce urmărește compania pe viitor
Cultivatorii din California nu au reușit să adune forța de muncă necesară în ultimii ani. În plus, inflația galopantă i-a determinat pe lucrători să ceară salarii mai mari, locuințe și hrană.
Practic, aceasta este o modalitate prin care „putem crea locuri de muncă cu salarii mai mari și cu o dezvoltare mai mare a competențelor”, explică Adamson. Scopul său este să se extindă dincolo de culesul căpșunilor.
„Sperăm să avem sute și sute de roboți în principalele ferme din lume, care vor putea să culeagă struguri, ardei, castraveți, mure, zmeură”, a declarat el.