Rocile de pe Lună, considerate a fi bunuri de tezaur naţional în SUA şi prin urmare imposibil de tranzacţionat legal, au fost dăruite fiecărui stat american şi altor 136 de ţări de către preşedintele Richard Nixon după misiunile NASA pe Lună. Preţul lor ajunge la milioane de dolari pe piaţa neagră.
Departamentul Şerifului din comitatul Riverside împreună cu investigatorii NASA au reţinut-o pe femeie după ce aceasta s-a întâlnit joi cu un agent sub acoperire al Agenţiei spaţiale americane într-un restaurant din Lake Elsinore, localitate situată la 110 km sud-est de Los Angeles. Investigaţiile s-au prelungit pe durata a mai multe luni, a precizat Departamentul Şerifului.
Oamenii legii şi-au făcut apariţia după ce cei doi s-au înţeles asupra unui preţ, iar femeia a scos roca şi i-a arătat-o presupusului client. NASA intenţionează să efectueze teste pentru a determina dacă roca provine într-adevăr de pe satelitul Pământului.
‘Nu ştim dacă este material lunar’, a declarat Gail Robinson, inspector general adjunct al NASA.
Conform unui investigator al NASA, centrul spaţial Johnson va efectua testele, încercând să descopere printre altele armalcolit, un mineral descoperit pe lună şi numit în onoarea lui Neil Armstrong, Buzz Aldrin şi Michael Collins, care au făcut parte din echipajul misiunii Apollo 11.
Femeia nu a fost arestată sau pusă sub acuzare. Dacă roca se dovedeşte a fi de provenienţă lunară, femeia va fi acuzată de furt, iar în caz contrar de fraudă.
Circa 2.200 de mostre de material lunar, cântărind în total circa 380 kg, au fost aduse pe Pământ de misiunile Apollo între 1969 şi 1972. O trecere în revistă recentă a arătat că zece state americane şi peste 90 de ţări ale lumii nu mai ştiu unde se află mostrele lunare primite.
SURSA: Agerpres