Spectaculoasa permutare de ultim moment prin care Dinu Patriciu a coboråt două poziţii în Top 300 Capital, cedåndu-i prima poziţie în clasament finanţatorului Stelei, Gigi Becali, a declanşat un val de comentarii în presa săptămånii trecute.
„Bogaţii Romåniei se «duelează» în averi, într-un nou Top 300“ a notat apropo.ro, care a publicat în avanpremieră topurile investitorilor în imobiliare şi în energia verde. „Gigi Becal
Spectaculoasa permutare de ultim moment prin care Dinu Patriciu a coboråt două poziţii în Top 300 Capital, cedåndu-i prima poziţie în clasament finanţatorului Stelei, Gigi Becali, a declanşat un val de comentarii în presa săptămånii trecute.
„Bogaţii Romåniei se «duelează» în averi, într-un nou Top 300“ a notat apropo.ro, care a publicat în avanpremieră topurile investitorilor în imobiliare şi în energia verde. „Gigi Becali, Ion Ţiriac şi Dinu Patriciu – cei mai bogaţi romåni în Top 300 Capital“, a titrat Mediafax, cea mai importantă agenţie de ştiri din Romånia, cu doar cåteva minute înaintea evenimentului de lansare. Ştirea a fost preluată şi de bloombiz.ro, care a evidenţiat şi faptul că averile însumate ale celor mai bogaţi 300 de romåni depăşesc 39 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o treime din produsul intern brut al Romåniei.
La råndul său, Hotnews a notat faptul că finanţatorul Stelei, Gigi Becali, conduce în topul realizat de revista Capital, fiind creditat cu o avere de 2,5 miliarde euro, prezentånd şi structura suplimentului Capital, date cu privire la metodologia de calcul al averilor şi două „minitopuri“: Cei mai bogaţi politicieni şi Cei mai bogaţi est-europeni. Presa sportivă a insistat, aşa cum era de aşteptat, asupra averilor milionarilor implicaţi în fotbal.
Este cazul sport.ro, dar şi al cotidianului Prosport, care a prezentat sub titlul „Mr. Money“ o comparaţie între cel mai bogat romån şi magnaţii din campionatele internaţionale de fotbal. Mai mult, canalul Telesport a dedicat, în cadrul emisiunii Fanatik Show, un spaţiu important subiectului miliardarilor din fotbal. „2007-2008, an bun pentru miliardari“ a titrat şi cotidianul Compact, în vreme ce Evenimentul Zilei a observat că „cei 300 au 40 de miliarde de euro“, continuånd cu prezentarea primilor clasaţi şi cu un comentariu asupra celor mai bogaţi politicieni. În secţiunea Start, ziarul Cotidianul a constatat că „Gigi i-a bătut la avere pe bulgari, polonezi şi pe unguri“.
„Numărul unu este întrecut doar de omologii săi din clasamentele naţionale ale Ucrainei şi Rusiei“, el deţinånd o avere „mai mare decåt cel mai bogat bulgar, polonez sau ungur“, au relatat jurnaliştii publicaţiei menţionate. „Cei mai bogaţi romåni: un latifundiar, un bancher şi un petrolist“ a notat şi Gåndul, adăugånd comentariul: „«Premianţii» arată cum poţi face bani mulţi în timp scurt: evitånd proiectul greenfield, dezvoltarea de la zero“.
Lista menţiunilor referitoare la Top 300 poate continua, acestea încadråndu-se în subiectele zilei şi în Libertatea, Nine o’clock, Realitatea Romånească, în portalurile de ştiri: ziare.ro, findnews.ro, standard.ro şi pe cele mai populare bloguri de discuţii (comanescu.hotnews.ro, rogozanu.blog.cotidianul.ro ş.a.).
«Jurnaliştii de la Capital au adunat şi au socotit»
Pe långă atenţia acordată primului clasat, care a acaparat titlurile ştirilor, presa s-a concentrat şi asupra metodologiei de calcul din acest an. Prima TV a difuzat sub titlul „Competiţia miliardarilor“ cåteva din concluziile studiului: „majoritatea bogătaşilor au făcut averi din afaceri imobiliare“, iar „dacă toţi afaceriştii din Top 300 şi-ar dona averile, ar insemna că fiecare romån ar primi 1808 euro“.
Realitatea TV a prezentat, în trei jurnale de ştiri, informaţii despre clasament, semnalånd ascensiunile rapide, intrarea Casei Regale în top, dar şi ieşirea spectaculoasă a lui Adrian Mutu.
Mai mult, jurnaliştii postului de televiziune au analizat metodologia de calcul utilizată de jurnaliştii de la Capital. Postul naţional TVR1, pe långă anunţarea noutăţilor din ediţia a şaptea a clasamentului, a menţionat unul din exerciţiile de imaginaţie prezentate în cadrul conferinţei de presă: donarea averilor către toată populaţia activă a Romåniei i-ar aduce fiecărui individ aproximativ 3.900 de euro.
Şi N24, Money Channel şi B1 TV au anunţat lansarea topului şi au alocat spaţii prezentării metodologiei de calcul, menţionånd faptul că pentru colectarea datelor financiare au fost analizate 3.500 de firme şi au fost utilizaţi coeficienţi de multiplicare pentru un număr de peste 100 domenii de activitate.
Provincia îşi revendică milionarii
Şi ziarele locale au acordat o atenţie deosebită milionarilor. Astfel, Ziarul de Iaşi a prezentat „Surprizele din topul celor mai bogaţi romåni“, iar Ieşeanul a identificat una din noile intrări „Comănescu direct pe locul doi“. Presa din vestul ţării a insistat asupra numelor locale: Bihoreanul a titrat „Fraţii Micula, peste Zoltan Teszari în Top 300 Capital“, iar Sibianul a anunţat: „Topul Capital: Călburean mult mai bogat decåt Carabulea“.
Ecourile topului realizat de Capital au ajuns şi în presa străină. Agenţia de presă Novinite din Sofia a publicat o ştire despre cel mai bogat romån, care l-a întrecut în acest an pe primul din cei mai bogaţi bulgari, iar site-ul american abovetopsecret.com a lansat spre dezbatere subiectul celor mai bogaţi romåni.
«La noi, cånd ai creştere economică mare, creşte şi numărul de milionari. Însă 2008 este anul în care bogaţii au pierdut.»
Ionuţ Popescu, director onorific Capital