Cunoaștem cu toții ecranele amplasate în centrele comerciale unde ne putem comanda produsele pe care le dorim. Însă nici acestea nu ne scapă de aglomerație și așteptatul în linie. Totuși, cum ar fi dacă ecranul s-ar afla la noi în mână? Putem analiza liniștiți toate opțiunile pe care le avem pentru a ne putea comanda mâncare.
Ideea Rocco
Ideea dezvoltării unei aplicații pentru această problemă a pornit de la Robert Marian, unul dintre cei trei Robert care sunt acum în echipă. Robert provine dintr-o familie vorbitoare de limba germană, fapt care și-a pus amprenta asupra parcursului său educațional.
A urmat grădinița în limba germană, școala în limba germană, iar în 2008, imediat după ce țara noastră a aderat la Uniunea Europeană, a decis să meargă la facultate în străinătate. Așa că a plecat în Austria.
După ce a terminat studiile, Robert s-a întors în România, mai exact în Brașov.
„Pentru că aici mă simt acasă, aici m-am simțit întotdeauna acasă”, a declarat el într-un interviu pentru infofinanciar.ro
Ideea lui Robert a pornit în momentul în care se afla chiar el în situația de a fi nevoit să aștepte în linie, doar că, în locația respectivă, nu erau amplasate acele ecrane. Prin urmare s-a gândit cum ar fi dacă ele s-ar afla în buzunarele oamenilor.
„Nu-ți trebuie un ecran din acela mare, dacă ai un ecran la tine în buzunar. Și cred că așa a pornit. După care ideea a rămas așa în minte încă doi, trei ani buni. Și cumva, după pandemie am început așa, încet, încet, să punem bazele, să lucrăm un pic, să vedem cum ar putea să arate site-ul”, a explicat Robert Marian.
Bazele aplicației
Aplicația Rocco nu a luat naștere cu mult timp în urmă. Însă, o schimbare semnificativă s-a produs în primăvara acestui an, când a avut loc o modificare a echipei. Pe lângă cei trei Robert care se ocupau de dezvoltarea aplicației, acum în echipă este și un Andrei.
Și, după cum a declarat Robert Marian, riscul a fost unul ridicat, deoarece lucrul pe care l-a făcut Andrei atunci când a intrat în echipă a fost să rescrie aplicația. Să schimbe fundamental modul în care aceasta funcționa. Motivul pentru care echipa a luat această decizie a fost pentru că limbajul de programare utilizat era unul învechit.
Dar, deși riscul a fost unul mare, a meritat, a precizat Robert.
„Am făcut ceva destul de riscant, dar a fost complet asumat. Ne-am dat seama că noi am început pe un limbaj de programare care este folosit mai ales în corporații. Este un limbaj de programare vechi, dar foarte bine consolidat. Este un limbaj de programare care merge foarte bine când faci aplicații foarte, foarte mari, pentru că trebuie să țină și să fie robuste. Dar nu este un limbaj de programare pentru un start-up”, a mai explicat Robert.
Acum, cu noua modificare adusă, lucrurile se întâmplă mult mai rapid.
„Eu simțeam că limbajul de programare este o chestie care ne împiedică. Oricum, trebuia să facem o schimbare și de personal în echipă. L-am găsit pe Andrei care venea fix de pe limbajul ăsta de programare”, a subliniat Robert Marian.
Investiții și planuri de viitor
Investițiile în Rocco nu au fost unele mari, deoarece toți cei patru membri ai echipei se ocupă de partea de dezvoltare. Săptămânal, ei alocă un număr de ore în care să lucreze la proiect. Unul dintre planurile de viitor pe care le au în desfășurare este să își extindă echipa.
Sunt în căutarea a încă două persoane. O persoană de Marketing, practic CMO-ul echipei, și o persoană de vânzări din HoReCa sau specializată pe vânzări de tehnologie sau la intersecția dintre ele.
„Suntem o echipă foarte faină. Până în momentul ăsta am dezvoltat aplicația bazat pe discuții cu restaurante și cafenele. Acum a venit momentul să o facem cunoscută, la restaurante și cafenele, dar și la clienți. De aceea e acum momentul să ne lărgim echipa cu persoana de Marketing și persoana de Vânzări.”
De asemenea, în viitorul apropiat, Rocco va lansa un parteneriat în Brașov cu un lanț cunoscut din țară, care are aproximativ 23 de locații în România. Colaborarea cu ei a început în luna martie, însă lucrurile nu au fost grăbite pentru ca membrii echipei Rocco să facă toate schimbările pe care le plănuiau. Acum, însă, cu toate planurile puse la punct, proiectul pilot va începe în curând.
Avantajele Rocco
Poate există unii oameni care se întreabă ce înseamnă, mai exact, Rocco? Este un nume scurt, dar care îți atrage atenția și te face să îl ții minte. Iar Robert Marian asta a țintit. A decis să adopte o strategie simplă, un nume din doar două silabe. Are vreo însemnătate? Nu chiar.
Ceea ce este important este că Rocco se adresează restaurantelor și cafenelelor de orice fel. Iar ideea a pornit de la ecranele de comandat din food court.
Însă, au realizat în scurt timp că un ecran de comandat pe care fiecare client sau potențial client îl are în propriul buzunar se pretează la orice restaurant sau cafenea, nu numai în food court.
Un moment esențial pentru echipă a fost atunci când a realizat o cercetare de piață despre avantajele și dezavantajele acelor ecrane mari de comandat.
„Cel mai mare lanț din lume, după ce a implementat acele ecrane, a observat că valoarea comenzii medii este cu 30% mai mare la ecran decât la casă.”, spune Robert Marian.
Acesta este sprijinul pe care Rocco dorește să îl ofere restaurantelor și cafenelelor din România: să își majoreze comanda medie. Creșterea pe care ei o promovează este de „10% sau mai mult”, conform spuselor acestora.
F&B Business Accelerator
Pentru a-și dezvolta afacerea, Robert Marian a participat și la F&B Business Accelerator. Acesta nu a fost singurul accelerator la care a participat, însă, după cum a declarat chiar el „F&B Business Accelerator este probabil printre cele mai bune programe din România. Are și avantajul că este foarte nișat pe o industrie și asta ajută și participanții foarte tare”.
Din perspectiva sa, acceleratorul are o serie de avantaje specifice.
„Cele mai importante aspecte sunt că ești pus față în față, într-o discuție destul de strânsă, pentru că suntem maxim 20 de participanți, cu un profesionist. Două ore în care el îți face o prezentare. Dar și tu pui întrebări. După care e foarte la îndemână să intri, să te conectezi cu el pe rețelele de socializare speciale de business”, a mai adăugat Robert.