Acest lucru va deveni realitate după ce grupul farmaceutic elveţian Roche a obţinut undă verde din partea Administraţiei americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA) pentru un test de diagnosticare ce permite detectarea şi diferenţierea virusului SARS-CoV-2 de virusurile gripale A şi B, transmite vineri AFP, citată de agerpres.
Acest test, care va purta numele de Cobas SARS-CoV-2 & Influenza A/B, a fost aprobat de FDA în cadrul unei proceduri de autorizare de urgenţă. Marele a anunțat a fost făcut de grupul Roche într-un comunicat, în care se precizează că testul va fi disponibil şi pe pieţele care acceptă marcajul „CE”.
„Odată cu apropierea sezonului gripal, acest nou test este în mod particular important în măsura în care SARS-CoV-2 şi infecţiile gripale se pot dovedi dificil de deosebit doar pe baza simptomatologiei”, a declarat Thomas Schinecker, directorul general al Diviziei de diagnosticare din cadrul Roche, citat în comunicat.
Un singur test rezolvă problema
Potrivit sursei citate noul test va oferi încredere și îi va putea oferi pacientului tratamentul de care are nevoie fără a exista vreo incertitudine cu privire la starea de sănătate a acestuia.
„Acum, printr-un singur test, profesioniştii din domeniul sănătăţii pot să pună cu toată încrederea diagnosticul corect şi să aleagă tratamentul cel mai eficient pentru pacientul lor”, a adăugat el.
Testul care va fi cel mai probabil folosit în masă a fost realizat pe baza eşantioanelor de recoltare nazală sau nazofaringiană prin tamponare și este destinat pentru utilizarea pe maşinile Cobas 6800 şi 8800, care sunt distribuite pe scară largă în spitale şi sunt capabile să analizeze volume mari de eşantioane.
Pentru acest test, se pot obţine până la 96 de rezultate în aproximativ 3 ore, conform Roche.
Numărul unu mondial în domeniul oncologiei, grupul elveţian dispune şi de o importantă divizie specializată în diagnosticarea medicală, mai notează AFP.
Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea