Rodica Culcer: “Asa cum este acum, Jurnalul si-a epuizat potentialul”

INTERVIU sefa stirilor din TVR pregateste un nou format al programului informativ Rodica Culcer se simte bine la TVR. Nu mai sta sub presiunea ratingului si nici a intereselor comerciale ale patronilor. In martie vom vedea o noua fata a Jurnalului TVR. Capital: Intr-o ancheta Capital, realizata inainte de a ocupa postul de sef de stiri la TVR, ati acordat Jurnalului nota 6, “cu indulgenta”. Ce nota ii dati acum? Rodica Culcer: La prezentare, i-as da intre 7 si 8, p




INTERVIU sefa stirilor din TVR pregateste un nou format al programului informativ

Rodica Culcer se simte bine la TVR. Nu mai sta sub presiunea ratingului si nici a intereselor comerciale ale patronilor. In martie vom vedea o noua fata a Jurnalului TVR.



Capital: Intr-o ancheta Capital, realizata inainte de a ocupa postul de sef de stiri la TVR, ati acordat Jurnalului nota 6, “cu indulgenta”. Ce nota ii dati acum?


Rodica Culcer: La prezentare, i-as da intre 7 si 8, pentru ca mai avem de imbunatatit dinamismul si impachetarea. La redactarea stirilor, cred ca mergem intre 8 si 9. La selectia si abordarea subiectelor, cred ca ne putem da nota 9. Ar iesi o medie de 8.



Capital: In acelasi articol spuneati despre Jurnal: “Ca realizare, nu are ritm, este prost scris si prezentat, cu texte plicticoase si lemnoase.” In opinia noastra, in afara de o mai buna ierarhizare a stirilor, afirmatia ramane valabila.

Rodica Culcer: Aici va contrazic pana la un punct. Nu mai este lemnos. Jurnalul nu are ritm pentru ca nu-i permite formula actuala. Asa cum este acum, Jurnalul si-a epuizat potentialul. Mai mult de atat, cu formatul acesta cu prezentator care citeste prompterul, nu putem obtine ritm. In martie vom lansa un nou concept de jurnal. Am creat doua posturi de editori generali, care tocmai au fost ocupate prin concurs, pentru a fluidiza prezentarea si textele. Cei doi editori vor aprofunda subiectele, vor stabili documentat unghiul de abordare si vor viza scriitura stirilor. O sa mai dureze pana cand toti redactorii si reporterii vor invata sa scrie altfel.



Capital: Dumneavoastra verificati scriitura?

Rodica Culcer: Eu verific atunci cand pot. Am atatea sarcini administrative, incat nu pot intotdeauna sa verific. Cand pot sa intervin, lucrez cu redactorul respectiv pe scriitura, pentru ca eu cred ca jurnalismul este o meserie care se fura si pe care o inveti prin exemplu.



Capital: Iata o stire dintr-un recent Jurnal: “Acasa, Gheorghe Flutur lasa deoparte costumul de ministru si imbraca hainele de gospodar. Iar inainte de sarbatori, munca este din belsug…” Care a fost rostul acestei stiri?

Rodica Culcer: Stirea asta, nu ma sfiesc s-o spun, a fost o prostie. Ideea de la care s-a plecat a fost sa prezentam mai multe personalitati politice in perioada de sarbatori. In astfel de perioade, vrei sa faci subiecte mai putin rigide. Pana la urma, a fost o greseala, a fost o conceptie a modului mai vechi de a vedea lucrurile si recunosc ca a fost foarte prost inspirata.



Capital: Acest exemplu ne trimite cu gandul ca oamenii de la stiri au devenit servili cu actualii guvernanti.

Rodica Culcer: Nu este chiar asa! N-am cenzurat nici o afirmatie sau vreo stire referitoare la criticile Opozitiei aduse primului-ministru in legatura cu vanzarea actiunii cu zece mii de euro. Opozitia a putut sa critice presedintele, premierul si ministrii.



Capital: Inca o stire: “Familia Tariceanu s-a mutat pentru cateva zile la munte. A fost intampinata de vice-premierul George Copos, care i-a aratat primului-ministru cea mai noua investitie in Poiana Brasov: telegondola care transporta in Postavarul 2.200 de persoane intr-o singura ora.” BBC este interesat de vacanta la schi a lui Tony Blair?

Rodica Culcer: Nu, nu este si nu trebuie nici noi sa fim interesati de vacanta lui Tariceanu. E acelasi gen de stire fara miza care, din pacate, intr-o perioada de sarbatori, intra intr-un reflex al redactorilor care isi spun “trebuie sa umplem un Jurnal!” Scriitura apartine corespondentilor. N-am apucat inca sa schimbam stilul de scriitura.



Capital: Dar este si o publicitate mascata pentru telegondola.

Rodica Culcer: Ne-a scapat! E o mare greseala! Cum am spus, nu putem vedea toate materialele inainte. Organizarea productiei lasa, inca, de dorit.



Capital: Dana Razboiu, Monica Ghiurco, Celia Petricu sunt doar cititoare de prompter si nu jurnaliste. Acest lucru nu afecteaza credibilitatea si calitatea Jurnalului?

Rodica Culcer: Sigur, eu am spus si in proiectul meu managerial ca prezentatorul de jurnal trebuie sa fie un jurnalist cu experienta. Este evident ca nimeni nu le-a cerut pana acum sa faca acest gen de jurnal. Sunt unele momente in care se vede lipsa de experienta jurnalistica in interviurile facute cu oameni politici. Trebuie lucrat foarte mult la schimbarea stilului. Vom merge pe cei care vor putea sa faca Jurnalul astfel incat sa fie credibil, iar interviul din Jurnal sa fie percutant, indraznet si sa nu tradeze vreun disconfort din partea prezentatorului.



Capital: Robert Turceascu v-a atacat dur intr-un interviu: ati cenzurat stirile la Europa FM, ati facut o politica slugarnica fata de Adrian Nastase, iar demisia de la Europa FM a fost o “sceneta”. L-ati dat in judecata?

Rodica Culcer: N-o sa-mi pierd vremea cu asa ceva. Nu voi raspunde la acest atac josnic decat doar de dragul ziaristilor care la acea vreme au avut incredere in mine. De ce a tacut Robert Turcescu in aprilie 2003 si o spune acum, cand am ajuns director la TVR? Nu cumva el si Ovidiu Miculescu (director Europa FM – nota red.), care raspandeste aceeasi poveste in conversatii private, fac acum o campanie de subminare a unui nou curs la stirile TVR? Il cenzuram pe Turcescu? Ar fi fost foarte simplu sa-i iau emisiunea si sa fi pus pe cineva care era obedient PSD-ului.



Cred ca este o campanie montata impotriva mea, pentru ca aceste atacuri au aparut in momentul in care am devenit director de stiri la TVR. Demisia mea a fost “sceneta”? De ce? Ca sa fiu somera sase luni de zile? Ca sa-mi pierd si emisiunea de la TVR? Cred ca Turcescu incearca sa-mi plateasca niste polite, pentru ca l-am inlocuit din functia de redactor-sef la Europa FM, pentru ca jurnalul, de care se ocupa, pierdea audienta pentru ca era lucrat superficial. Cred ca
nu-mi va ierta niciodata acest lucru.



Capital: Ati declarat intr-un interviu ca in cariera de profesor sunt trei faze: rutina, rugina, ruina. Care sunt fazele in cariera unui jurnalist?


Rodica Culcer: E foarte greu sa ajungi la rutina in jurnalism. De aceea imi si place sa fiu jurnalist. Exista pericolul, totusi, sa-ti tocesti perceptia, pentru ca toata ziua ai de-a face cu aceleasi personaje si cu lucruri mai mult mai putin asemanatoare. Multi se blazeaza si nu se mai entuziasmeaza pentru noutatea subiectului. Daca ar exista astfel de faze, rutina, rugina, ruina, si in cariera jurnalistica, as fi plecat din ea.

Carte de vizita

Data nasterii: 30 mai 1952

Studii: Universitatea Bucuresti, sectia engleza-germana, promotie 1975.


Activitate profesionala: profesoara de engleza (1975-1979); referent la Ambasada Statelor Unite (1985-1991); producator la BBC World Service, sectia romana (1991-2000); in 1999, a fost admisa la un stagiu de 6 luni la programele de actualitati Newshour si Europe Today ale Serviciului Mondial BBC in limba engleza; director al Departamentului de stiri de la Europa FM (2000-2003); director general Radio Total (2003-2005); la Realitatea TV a realizat emisiuni electorale si post-electorale cu Mihai Tatulici.


In presa scrisa, publica saptamanal articole in Revista 22, Evenimentul zilei, ocazional in Lettre Internationale si Opinia studenteasca.


Starea civila: casatorita, un baiat.