După 20 de ani de când se afla la conducerea combinatului din Râmnicu Vâlcea, Constantin Roibu a căzut astăzi de pe “jumătate” din fotoliul deţinut la Oltchim. Acţionarii companiei au decis să-l înlocuiască pe Roibu din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Otchim cu Constantin Dascălu, consilier al ministrului econonomiei.
Astfel, Roibu va rămâne doar pe funcţia de director general al combinatului.
Situaţia combinatului vâlcean, cu capital majoritar de stat, este destul de dificilă de mai bine de 3 ani, de când între directorul combinatului, Constantin Roibu, şi acţionarul minoritar PCC au apărut divergenţe cu privire la strategia de dezvoltare.
În primul semestru din acest an, combinatul chimic a redus pierderile la 70,3 milioane lei, ceea ce reprezintă o scădere de 2,5 ori faţă de prima jumătate a anului 2010, conform raportărilor publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.
Guvernul intenţionează să vândă, până la sfârşitul acestui an sau cel târziu anul viitor, pachetul de acţiuni Oltchim. Ministerul Economiei a ales déjà consultantul juridic în procesul de privatizare, şi anume casa de avocatură Muşat şi Asociaţii.
Compania are un capital social de 34,3 milioane de lei, divizat în 343 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei. Ministerul Economiei deţine 54,8% din titlurile Oltchim.
Aproximativ 1.200 de angajaţi ai combinatului, din cei 4.000, se află în prezent în şomaj tehnic.
Capital.ro a arătat în ultimele două luni mai multe manevre prin care Constantin Roibu a înglodat combinatul vâlcean în datorii şi pierderi.
Mândria vâlcenilor de acum 20 de ani, atunci când combinatul chimic se afla pe primul loc în Europa Centrală și de Est, a pălit ușor din 2007, an în care compania a intrat pe pierderi. Culmea este că de atunci Oltchim nu a reușit să treacă de handicap și a acumulat pierderi peste pierderi, fără însă ca autoritățile să ia vreo decizie în acest sens. Dacă la Transelectrica, Transgaz, Romgaz și altele (companii cu rezultate pozitive), cât și la cele cu pierderi – Termoelectrica, CNH sau SNLO, Ministerul Economiei a schimbat conducerea fără să clipească, la Oltchim lucrurile au rămas la fel. Mai exact, în mâinile unui singur om Constantin Roibu.
Cum a reușit acesta să rămână la conducerea combinatului este greu de explicat.
„Iscusința, nu am o altă explicație. Domnul Roibu are un talent în a explica situația combinatului fiecărui nou secretar de stat, fiecărui nou președinte AVAS (Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului – n.r.)“, crede Răzvan Orășanu, fost șef al AVAS și consilier al premierului în perioada 2005-2008. Potrivit acestuia, Roibu trebuie judecat în funcție de rezultatele economice ale combinatului, și nu în funcție de vechimea avută ca director general al acestuia.
Baronii economiei românești îi găsim la regiile și companiile de stat“
Acesta este mesajul transmis chiar de șeful statului, Traian Băsescu, după întâlnirea avută, în luna mai, cu oficialii FMI, așa cum am arătat și în numărul anterior al revistei Capital. Deranjat de arieratele uriașe înregistrate de companiile de stat și de stocurile realizate pentru a servi clientela politică, președintele României a tras un semnal de alarmă, dar se pare că acesta nu a ajuns și la urechile ministrului economiei, Ion Ariton, care păstorește peste cele mai mari „găuri negre“ ale economiei, scria la finele lunii iunie capital.ro.
Citiţi şi: Trista istorie a unei companii cu management de la stat