În legătură cu AGA, PCC regretă că acționarul majoritar al Oltchim, Ministerul Economiei, nu a susținut punctele de vedere ale PCC și că nu acceptă schimbări sistemice, în ciuda faptului că sub mandatul lui Roibu situația companiei a devenit și mai dramatică.
Datorii de 2,45 miliarde de lei
Principalul motiv menţionat pentru care "Roibu-împărat" trebuia să părăsească jilţul de director general este deteriorarea continuă a situaţiei combinatului. Acesta înregistra, pe 30 iunie 2011, datorii totale de aproape 2,45 miliarde de lei, dintre care 153,97 milioane de lei sunt din acest an.
Alte motive, enumerate pe ordinea de zi, pentru care Roibu ar fi trebui înlăturat din funcţie sunt: amenda de 14,34 milioane de euro pe care Oltchim a primit-o de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), pentru că Roibu nu s-a îngrijit să restituie la termen certificatele pentru emisie de gaze cu efect de seră; sancţiunea primită de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru manipularea pieţei de capital şi neînţelegerea, de către acesta, a problemelor reale ale Oltchim, "dând vina pe factori externi pentru situaţia de la Oltchim şi nu pe propria conducere".
Instalaţiile, gajate la bănci
După ce nu a mai primit ajutoare de la stat, de care a beneficiat ani în şir, combinatul a angajat credite a căror restituire a garantat-o cu instalaţii sau alte active ale societăţii. Un raport financiar însuşit de conducerea societăţii, arată că Oltchim nu poate obţine un credit pentru a plăti şi nici să valorifice bunuri pentru a obţine lichidităţi. "Chiar dacă ar exista bunuri (active) negarantate care pot fi valorificate, acestea nu ar putea fi vândute", se arată în raport.
Amendă de 14 milioane euro
Pe 17 martie 2011, Oltchim a fost sancţionată de AFM cu o amendă de 14,34 milioane de euro, pentru că nu a depus la ANPM, până la data de 30 aprilie 2010, 143.437 de certificate de emisie de gaze cu efect de seră (câte unul pentru fiecare tonă de dioxid de carbon emisă în atmosferă în anul 2009).
Amenda a venit după ce Comisia Europeană a respins demersul Guvernului României, de a salva combinatul din Vâlcea de la plata amenzii încasate din cauza managementului incompetent al lui Roibu.
"Nu există niciun temei legal, nici în legislaţia comunitară, nici în cea naţională care o transpune, pentru scutirea de la plata amenzii", a răspuns Comisia Europeană. Oltchim a contestat în instanţă amenda, dosarul fiind pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.