Andrei Aurel, președintele CECCAR București a vorbit despre rolul CECCAR cu privire la interesul legitim în a se respecta întocmai obligațiile cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor.

Implicarea CECCAR în combaterea spălării banilor sau a finanțării terorismului

„În data de 20 ianuarie 2023, s-a publicat în Monitorul Oficial al României, partea întâi, nr. 956, hotărârea numărul 23/701 din data de 12 ianuarie 2023 pentru aprobarea normelor sectoriale privind aplicarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul serviciilor oferite de profesioniștii contabili membri CECCAR.

CECCAR în calitatea de organism de autoreglementare definit, are competențe de reglementare a activității membrilor săi, inclusiv în ceea ce privește măsurile pentru prevenirea și combaterea spălării banilor, finanțării terorismului prin emiterea de regulamente și instrucțiuni privind conduita și etica acestora de control și supraveghere a profesiei contabile, cel puțin în câteva lucruri:

– organizarea desfășurării activităților profesionale, dezvoltarea de cerințe și mecanisme aplicabile referitoare la informarea reglementărilor reglementate pe care le reprezintă și coordonează,

– cooperarea cu Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor,

– emiterea de reglementări sectoriale ale activității specifice desfășurate de membrii CECCAR în vederea aplicării dispozițiilor Legii nr. 129/2019,

– informarea Oficiului atunci când exercitarea atribuțiilor specifice descoperă fapte care ar putea avea legătură cu spălarea banilor sau cu finanțarea terorismului în perspectiva Legii nr. 129/2019″, a declarat Andrei Aurel, președintele CECCAR București.

Obligațiile profesioniștilor contabili

De asemenea, președintele CECCAR București a vorbit și despre obligațiile profesioniștilor contabil, mai ales în evaluarea și gestionarea riscului de spălare a banilor.

„Acum, bineînțeles că plecând de la organismul profesional, ajungem la obligațiile profesioniștilor contabili așa cum sunt prevăzute în normele noastre sectoriale, astfel:

– profesioniștii contabili realizează evaluări proprii de risc prin care identifică,

– evaluează și gestionează riscul de spălare a banilor și de finanțare a terorismului, astfel încât să poată demonstra în mod rezonabil că înțeleg și administrează adecvat riscul de spălare a banilor și de finanțare a terorismului la care sunt sau ar putea fi expuși.

– profesioniștii contabili trebuie să asigure identificarea, monitorizarea, diminuarea și raportarea riscurilor luând în considerare vulnerabilitățile serviciilor contabile și indicatorii de risc.

– profesioniștii contabili stabilesc politici și norme interne, mecanisme de control intern și proceduri de administrare a riscurilor.

(…) De asemenea, profesioniștii contabili desemnează una sau mai multe persoane cu responsabilități în aplicarea acestei legi comunică angajaților politicile, mecanismele și procedurile și, de asemenea, stabilesc mecanisme interne de protejare, foarte important, a persoanelor desemnate să aplice aceste măsuri de prevenire și combatere, precum și a angajaților care raportează încălcări ale legislației, identificând astfel 3 factori de risc, factori de risc privind clienții, factori de risc privind produsele serviciile sau tranzacțiile și factorii de risc geografic”, a mai spus Andrei Aurel, potrivit Universul Juridic.

Contabili monitorizează tranzacțiile clientului

„De asemenea, profesioniștii contabili monitorizează tranzacțiile clientului în scopul detectării unor tranzacții neobișnuite sau unor tranzacții suspecte prin analiza unor date și informații precum complexitatea tranzacțiilor, tranzacțiile care nu se încadrează în scopul economic, comercial și ilegal, din perspectiva activității derulate de client, a ocupației sale și a sursei declarate a fondurilor, precum elemente de analiză tranzacțională care ies din tiparul obișnuit tranzacțional al clientului, precum și indicatori sau tipologii de tranzacții suspecte prezentate public de Oficiu.

Astfel, profesioniștii contabili au obligația de a transmite de îndată către ONPCSB un raport de tranzacții suspecte atunci când au identificat suspiciuni de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului și, de asemenea, au obligația de a transmite inclusiv un raport privind tranzacțiile de numerar atunci când se impune”, a menționat Andrei Aurel, președintele CECCAR București, în cadrul Conferinței naționale „Prevenirea și combaterea spălării banilor. Impactul legii asupra profesiilor liberale”.