“Întregul capital plasat de societatea MICA era românesc, iar beneficiul a rămas în ţară” se precizează în lucrarea “Societatea Mica. Năzuinţe şi înfăptuiri sociale 1920-1939”, citată de arhivaromaneasca.wordpress.com
Primul preşedinte al consiliului său de administraţie a fost generalul Alexandru Averescu, ales în anii 1920, respectiv 1922-1924. În perioada 1928-1938 aceasta a avut doar calitatea de membru în Consiliul de administraţie al Societăţii.
Octavian Goga devine membru al Consiliului de administraţie, pentru un mandat de 1 an, în 1924.
El va fi reales în 1928 şi, cu o perioadă scurtă de autosuspendare, de la sfârşitul lui 1937 şi până în februarie 1938, va păstra această calitate până la moarte.
În anul 1933, Octavian Goga a fost ales preşedinte al Consiliului de administraţie şi rămâne, cu precizarea de mai sus, până la 7 mai 1938, data decesului său.
Octavian Goga a deţinut 2960 de acţiuni, reprezentând 0,59% din capitalul social al Societăţii “Mica”.
Goga, „ca Preşedinte al Consiliului de Administrație al Societăţii “Mica”, onorând chemarea sa de patriot “născut cu pumnii strânşi”, de ctitor de cultură, a rămas în analele acestei societăţi ca adept al analizei lucide, exhaustive, un spirit pătrunzător “in medias res”, un apropiat funciar de lumea satului, pe care o revedea acum în altă ipostază, cântând comorile, aurul subpământean şi o sprijinea cu convingerea unui act de dreaptă decizie”.
Societatea “Mica” a jucat un rol decisiv în dezvoltarea economico-socială a celor 44 de sate aşezate în jurul întreprinderilor sale miniere din zona Brad.
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric